Paris’te tehlikeli oyunlar: İçişleri Bakanı’nın “helal gıda” açıklamaları ortamı gerdi

Paris’te tehlikeli oyunlar: İçişleri Bakanı’nın “helal gıda” açıklamaları ortamı gerdi

Fransa İçişleri Bakanı Gerald Darmanin, ülkedeki marketlerde helal gıda ürünlerine özel reyonların bulunmasından rahatsız olduğunu belirtince, birçok çevreden eleştiriler aldı.

İçişleri Bakanı Darmanin, BFMTV kanalında gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Marketlerde helal gıda ürünlerinin özel reyonlarda sunulmasının kendisini şoke ettiğini ve bundan rahatsız olduğunu söyleyen Darmanin, “marketlerde sadece helal gıda ürünlerinin yer aldığı reyonların bulunmaması” gerektiğini bildirdi. Darmanin, “Cemaatçilik böyle başlıyor. Kapitalizmin de bunda bir sorumluluğu bulunuyor” dedi. 

Bakan Darmanin, ülkede Hazreti Muhammed’e hakaret içerikli karikatürlerin yayımlanabileceğini ve okuldaki derslerde gösterilebileceğini savundu. Terör ve radikalleşmede sosyal medyanın önemli rol oynadığını belirten Darmanin, Fransa’da son 3 yılda camiler dahil 358 yerin kapatıldığı, 428 yabancının sınır dışı edildiğini söyledi. Gerald Darmanin, ülkede yeniden saldırıların düzenlenebileceği uyarısında bulundu.  

ELEŞTİRİLER YAYILIYOR

İçişleri Bakanı Gerald Darmanin’in bu açıklamaları özellikle sosyal medyada tepki çekti. Darmanin’in gündeme ilişkin açıklamalarını yorumlayan sosyal medyada kullanıcıları, İçişleri Bakanı’nın mantığına göre, Fransız peyniri reyonlarının da kapatılması gerektiğini belirtti. 

Bir kullanıcı cemaatçilik olmaması için artık İtalya pizzası, Japon suşisi, Çin makarnası ve Türk kebabı yenilmemesi, sadece Fransız peyniri ve yemekleri yenmesi gerektiğini ifade etti.

HELAL GIDA YİYENLER TERÖRİST Mİ? 

İçişleri Bakanı’nın rahatsızlığıyla alay etmek istediğini ancak olayın özünün görünenden kötü olduğunu aktaran başka bir kullanıcı da koşer ya da helal restoranlara gidilmesini normal gören Darmanin’in büyük marketlerdeki helal gıda reyonundan rahatsız olmasının asıl ayrılıkçılık olduğunu kaydetti.

Sosyal medya kullanıcıları, Fransa’da hükümetin bir sonraki adımının “helal yiyenleri teröristlerle eşleştirme” olacağı uyarısında bulundu. Bir kullanıcı da “Darmanin’in diğer bir deyişle 'FransAfrik' Uluslararası Frankofoni Örgütünün (OIF) komünitarizm yaparak Afrika’yı böldüğünü itiraf etti” ifadelerini kullandı.

Bu arada, İçişleri Bakanı’nın istifasını talep eden #DarmaninDemission ve #halal etiketleri Fransa’da Twitter’in güncel konular (Trend Topic/TT) sıralamasında en üst sıralara yerleşti.

YAHUDİ CEMAATİNDEN TEPKİ 

Öte yandan, Barış için Yahudi Birliği (UJFP), Fransa yönetiminin devlet eliyle ırkçılığı meşrulaştırmak için bir dinin genelini yansıtmayan fanatikleri kullandığına dikkati çekti. UJFP’den yapılan açıklamada, bir öğretmenin öldürülmesinin herkesi üzdüğü ancak hükümetin bu olayı utanmaz şekilde sömürdüğü ifade edildi.

Açıklamada, geçmişte devlet eliyle ırkçılığı ve İslamofobinin varlığını reddeden hükümetin, Fransa’da İslamofobi ile Mücadele Kolektifinin (CCIF) de içinde bulunduğu Müslüman derneklere saldırarak İslamofobi ile mücadeleyi yasaklamak istediği kaydedildi.

Bu derneklerin iftira ve hakaretle sindirilmeye çalışıldığı aktarılan açıklamada, birkaç fanatik bireyden bir grubun tümüne yönelik suçlamalar yönelten bu ırkçı ve İslamofobik devlet söyleminin, ülke gündemine yeni sokulan “ayrılıkçılık” kavramı kapsamında benimsendiği vurgulandı.

Açıklamada, “Gerçek ayrılıkçılık, toplumumuzda sadece Müslüman oldukları için bazı gruplara karşı kindarlık oluşturmaktır” ifadesine yer verildi.

NE OLMUŞTU?

Fransa İçişleri Bakanı, daha önce yaptığı bir açıklamada, Fransa İslamofobi ile Mücadele Kolektifi ile Barakacity dahil birçok dernek ve sivil toplum kuruluşunun ve bir caminin kapatılacağını belirtmişti.

Paris yakınlarındaki Conflans-Sainte-Honorine semtinde 16 Ekim’de bir öğretmen başı kesilerek öldürülmüştü. Fransız yetkililer, öğretmenin katil zanlısının cesedin yakınlarında elinde bıçakla görüldüğünü ve kaçtıktan sonra polis tarafından vurularak öldürüldüğünü açıklamıştı. Öğretmenin, derste Hazreti Muhammed’e hakaret içerikli bir karikatür gösterdiği ve velilerin buna tepki verdiği kaydedilmişti.

Macron, söz konusu cinayetin ardından yaptığı açıklamada, olayı "İslamcı terörist bir saldırı" olarak nitelendirmişti.

MACRON’UN GERGİNLİK ARTIRICI SÖYLEMİ

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, 2 Ekim’de, hükümetinin “İslamcı ayrılıkçı” fikirlerle mücadeleye ilişkin bir yasa tasarısı hazırladığını ve 9 Aralık’ta Bakanlar Kurulu’na sunacağını duyurmuştu.

“Cumhuriyetin ortağı olması için İslam’ın yapılandırılması gerekiyor” ifadelerini kullanan Macron, “Fransa’daki Müslümanların ayrılıkçı” fikirleri savunan bir ideolojilerinin olduğunu, bu kişilerin kendi yasalarını Fransa’nın yasalarından üstün gördüğünü ileri sürmüştü.

Fransa Cumhurbaşkanı, 16 Ekim’de öğretmenin ölü bulunmasının ardından yaptığı açıklamada, olayı “İslamcı terörist bir saldırı” olarak nitelemişti.

+49 – PARİS

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT