Paris ve yakın banliyösünde 130 kişinin öldüğü terör saldırılarının üzerinden 7 yıl geçti

Paris ve yakın banliyösünde 130 kişinin öldüğü terör saldırılarının üzerinden 7 yıl geçti

Fransa'nın başkenti Paris ve yakın banliyösü Saint-Denis'te 130 kişinin hayatını kaybettiği 13 Kasım 2015'teki terör saldırılarının üzerinden 7 yıl geçti.

Paris ve banliyösü Saint-Denis'te 13 Kasım 2015'te aralarında Bataclan Konser Salonu'nun da bulunduğu farklı noktalarda art arda gerçekleştirilen terör saldırıları sonucu 130 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi yaralandı. Saldırılarda ölen ve yaralananların arasında 23 ülkenin vatandaşları bulunuyordu.

Saint-Denis'te Fransa-Almanya maçı sırasında Stade de France'ın farklı kapıları ve yakınında toplam 3 patlama meydana geldi. Bir kişinin hayatını kaybettiği ve birçok kişinin yaralandığı patlamalar, 3 teröristin intihar saldırısıyla gerçekleşti.

Bir diğer terörist grup, aynı gece Paris'in 10. ve 11. bölgelerinde kafe ve restoranlara silahlarla saldırdı, 39 kişiyi öldürdü ve onlarca kişiyi yaraladı. Teröristlerden biri üzerindeki bombayı infilak ettirerek öldü.

O gece Bataclan'da yaklaşık bin 500 kişinin dinlemeye geldiği ABD'li rock grubu Eagles of Death Metal Konseri sırasında içeri giren üçüncü terörist grup, kalabalığa ateş açtı. Bataclan saldırısında 90 kişi hayatını kaybetti.

Polisin müdahalesi sırasında Bataclan'daki iki saldırgan üzerlerindeki bombaları patlatırken üçüncü saldırgan polis tarafından vurularak öldürüldü.

Terör örgütü DEAŞ'ın üstendiği saldırılar, Fransa tarihine "en kanlı silahlı saldırı" olarak geçti.

Fransa'da bazı olağanüstü hal uygulamaları kalıcı hale getirildi

Paris'te 13 Kasım terör saldırıları sonrasında Fransa, ilk defa ulusal düzeyde olağanüstü hal ilan etti. Toplam 6 kez uzatılan olağanüstü hal 2 yıl geçerli oldu.

Fransa'da olağanüstü hal kapsamında İçişleri Bakanlığı ülke çapında, valiler de bölge çapında konser, gösteri, eylem gibi her türlü etkinliği, toplantıyı, toplu halde yapılacak her türlü aktiviteyi hatta gerekmesi durumunda yeme içme alanlarına girişleri bile yasaklayabiliyor, polise savcılık iznine gerek duymadan evlerde ve iş yerlerinde arama yapma hakkı veriliyor.

Olağanüstü halin kalkmasıyla 30 Ekim 2017'de İç Güvenlik ve Terörle Mücadeleyi Güçlendirme Yasası (SILT) yürürlüğe girdi.

Belirli olağanüstü hal önlemleri SILT kapsamında yasalaşırken adres baskınları, aramalar, güvenlik bölgesi ilan etme ve ibadethanelerin 6 aya kadar kapatılması gibi geçici olan ve parlamento denetimine tabi önlemlerin yer aldığı SILT'in 4 maddesi başka bir yasayla kalıcı hale getirildi.

Söz konusu olağanüstü hal önlemlerinin kalıcı hale getirilmesi, kamu özgürlüklerini kısıtladığı gerekçesiyle özellikle ulusal meclisin sol kanadının ekseriyeti ve özgürlük hakları savunucuları tarafından eleştirildi.

Ülke tarihine geçen 13 Kasım davasında bu yıl karar çıktı

Terör saldırılarına ilişkin davada Haziran 2022'de Paris Ağır Ceza Mahkemesi, yargılanan 20 sanıktan 19'una yöneltilen tüm suçlamaları haklı buldu, 20 sanık hakkında 2 yıldan ağırlaştırılmış müebbede varan hapis cezalarına hükmetti.

Mahkeme, ülke tarihine geçen davanın önde gelen isimlerinden Salah Abdeslam'ı olayların "suç ortağı" olarak nitelendirerek, ülkedeki en yüksek ceza, "gerçek müebbet" diye de adlandırılan "ağırlaştırılmış müebbet hapse" çarptırdı.

Fransa'da bu cezaya çarptırılan kişinin, hayat boyu hapisten çıkması neredeyse imkansız hale geliyor.

Artı49
Fotoğraf: Unsplash - tony_cm__

HABERE YORUM KAT