Papa Franciscus’tan Ukrayna mesajı

Papa Franciscus’tan Ukrayna mesajı

Papa Franciscus, Katoliklerin ruhani lideri ve Vatikan Devlet Başkanı olarak görev yaptığı sırada Rusya ve Ukrayna arasındaki çatışmanın sona ermesi ve barışın sağlanması için bir misyonun yürütüldüğünü açıkladı.

Papa, Ukrayna'daki durumu Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Rus Ortodoks Kilisesi'nin Budapeşte Temsilcisi Metropolit Hilarion ile değerlendirdiğini belirtti. Papa, kanalların açılarak barışın sağlanacağına inandığını ve savaşa dair her şeyi konuştuklarını ifade etti. Ayrıca, Vatikan'ın dahil olduğu bir barış misyonundan bahsetti ve bu konuda istekli olduğunu söyledi. Ancak, halka açık olmayan bir misyon olduğunu belirtti ve ne zaman açıklanacağı hakkında bilgi vermedi.

Papa ayrıca, Rus Ortodoks Kilisesi Lideri Patrik Kirill ile Haziran 2022'de Kudüs'te bir görüşme planladıklarını ancak savaş nedeniyle bu görüşmenin askıya alındığını söyledi. Bununla birlikte, Patrik Kirill ile bir kez 40 dakikalık bir video konferans görüşmesi yaptığını belirtti ve ilişkisini Rus Ortodoks Kilisesi Dış İlişkiler Sorumlusu Metropolit Antonij aracılığıyla sürdürdüğünü ifade etti.

Papa, Vatikan'ın savaşta Rusya'ya götürülen çocukların evlerine geri dönebilmesine yardımcı olacağını söyledi ve esir değişim durumlarında aracılık yaptıklarını belirtti. Bu doğru ve adil bir şey olduğunu düşündüğünü ifade etti ve insani açıdan mümkün olan her şeyi yapmaları gerektiğini söyledi.

Son olarak, Papa, düzensiz göç konusunda da açıklamalar yaptı ve göçmenlerin karaya çıktığı Akdeniz'deki 5 AB ülkesinin bu konudan zarar gören ülkeler olduğunu belirtti. Bu konunun Avrupa'nın ele alması gereken bir sorun olduğunu vurguladı.

HABERE YORUM KAT