Pandemi esnasında T/A 11 sağlık yardım belgesi 183 günden fazla verilebilir mi?

Pandemi esnasında T/A 11 sağlık yardım belgesi 183 günden fazla verilebilir mi?

AOK Hessen Etnik Pazarlama Uzman Koordinatörü Necati Suözer, Almanya'da sigortalı olanlara verilen sağlık yardım belgesinin süresinin uzatılıp uzatılmayacağına ilişkin sorulara cevap verdi.

Almanya Yasal Sağlık Sigortası Çatı Kuruluşu GKV-Spitzenverband'in açıklamasını aktaran Necati Suözer, 19 Nisan tarihinde (iki gün önce) yapılan açıklamada sürenin uzatılmayacağının bildirildiğini ifade etti. 

Suözer'in açıklamaları şu şekilde: 

Geçen yıl korona nedeniyle Türkiye ve Almanya´da tam kapanma esnasında geri gelemeyenler veya geri gidemeyenler için verilen en fazla 183 günlük sağlık yardım belgesi prosedürü geçici bir süre için askıya alınmıştı. 

2020 yılında tam kapanmadan ötürü Almanya sigortalıların T/A 11 sağlık yardım belgeleri 183 hizmet süresini geçmesi durumlarında ikinci bir sağlık yardım belgesinin verilmesi ve bu belgenin Türkiye´de SGK tarafından işleve alınmasında ve hizmet sunumunda sigortalı mağduriyetine izin verilmemişti. 


Almanya, sigortalılardan gelen sorulara istinaden geçen yıl tam kapanmadan ötürü askıya alınan bu hizmet anlayışının bu yıl da aynı şekilde uygulanıp, uygulanmayacağı ilgili bir cevap verdi. 

GKV-Spitzenverband DVKA tarafından açıklama yapıldı. 

Ben de naçizane sizlere bu bağlayıcılığı olan genelgeyi özetledim:

Almanya Yasal Sağlık Sigortası Çatı Kuruluşu GKV-Spitzenverband DVKA RS 2021/19.04.2021 no'lu ve tarihli genelge ile Korona döneminde geçici sağlık yardım belgesinin yani T/A 11 belgesinin kesintisiz olarak 183 günden fazla verilmeyeceğini Almanya´daki bütün yasal sağlık sigorta kurumlarına bildirdi.  

Uygulanan prosedürün kısmi kapanmalardan dolayı mevcut en fazla 183 günlük hizmet alım süresinin askıya alınarak, uzatılması mümkün olmadığı 19.04.2021 tarihli genelgede belirtilmiştir.

Sebebi ise;  “her iki ülkeden gidiş ve gelişlerin hali hazırda mümkün olmasını”  ve „Seyahat yasağının olmayışı”.

 
Bu vesile sorularınız cevaplamış olurken, hepinize sağlık bir zaman diliyorum.


Necati Suözer

HABERE YORUM KAT
1 Yorum