Özlem Türeci'den patent açıklaması: Askıya alınması iyi bir fikir değil

Özlem Türeci'den patent açıklaması: Askıya alınması iyi bir fikir değil

BioNTech'in kurucu ortağı Dr. Türeci: patentlerinin askıya alınması iyi bir fikir değil. Bizim üretim sürecimiz 5 binden fazla adım içeriyor, güvenlik ve koruma için hepsi doğru uygulanmalı.

Korona virüsü aşılarının üretim kapasitesini artırmak için patentlerinin askıya alınması yönündeki artan çağrılara, BioNTech'in kurucu ortağı Dr. Türeci'den itiraz geldi. Türeci, kendi aşılarının üretim kapasitesini patentlerin değil, karmaşık üretim sürecinin sınırlandırdığını söyledi. Türeci, Pfizer/BioNTech aşısının deneyimli personel gerektirdiğini ve en az 5 bin adımda üretildiğini belirterek, patentlerin askıya alınmasının üretimde kaos yaratabileceğini vurguladı. 

'HER BİR ADIMIN DOĞRU UYGULANMASI GEREKİYOR'
CNN International kanalına konuşan Türeci, "Patent korumalarının hafifletilmesi fikri hakkında siz nasıl hissediyorsunuz?" sorusuna şu yanıtı verdi:

"Patentler aşıların, söz gelimi bizim aşımızın üretimi konusunda sınırlandırıcı faktörler değil. Aşı üretiminde bir dizi önemli etken var. Örneğin bizim üretim sürecimiz 5 binden fazla adım içeriyor, ki aşımızın güvenliğini ve koruma oranını garanti altına almak için bunların hepsinin doğru uygulanması gerekiyor. Deneyimli personel, özel tesisler, ham maddeye erişim gerekiyor. Dolayısıyla patentlerin askıya alınması bu konuyu çözmeyecek. Aşı üreticileri açısından, bunu uyumlu bir şekilde ve uluslararası çapta yapabilmek için yasal, idari ve organizasyonel çözümlerin daha önemli olduğuna inanıyoruz."

Türeci, "Yani bunun kötü bir fikir olduğunu mu düşünüyorsunuz?" sorusuna ise "Evet" diyerek şöyle devam etti: "Önümüzeki 12 ay içinde elimizde olabilecek aşı dozunun sayısını artırmayacak. Muhtemelen, üretimde kaosun artmasına yol açacak."

Aşıların daha hızlı üretilmesi sayesinde pandeminin kontrol altına alınması için patent haklarının askıya alınması çağrıları, dün ABD'den bu yönde gelen öneriyle güçlenmiş durumda. Avrupa Birliği bu öneriyi ele almaya açık olduklarını açıkladı; Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un da patentlerin askıya alınmasına destek verdiği belirtildi. Son olarak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'den de Covid-19 aşılarının fikri mülkiyet haklarının kaldırılmasına destek geldi. 

KAYNAK: GAZETE DUVAR

HABERE YORUM KAT