Oy kullanırken bunlara dikkat!

Oy kullanırken bunlara dikkat!

Almanya’da halk, 20’inci dönem Federal Meclis’i (Bundestag) belirlemek için sandık başına gitti.

Seçmenler, sabah erken saatlerde oy kullanmak için seçim merkezlerine gitmeye başladı. Yerel saatle 08.00’de başlayan oy verme işlemi saat 18.00’e kadar devam edecek. Vatandaşların oy kullanırken dikkat etmesi gereken bazı noktalar var.

Oy kabinine yalnız girmek

İlk ve en önemli kural oylama kabinine yalnız girmektir. Çünkü eşinizi veya bir başkasını oylama kabinine almak, demokratik oylamanın en önemli üç ilkesinden birini ihlal etmek demektir. Temel kanunlara göre vatandaşlar oy kullanırken, özgür ve oy vermelidir. Eğer oylama kabininde birden fazla kişi varsa, eşlik eden kişi oylama kararını göreceği için gizlilik ihlal edilmiş olur. Ancak engelli vatandaşlar için bu kural göz ardı edilebilir.

Telefon

Oy kullanan kişinin oy kabininde telefon görüşmesi yapmasına izin verilir ancak yine de bu istenmeyen bir durumdur. Çünkü bu durum oy kullanan diğer seçmenleri rahatsız edebilir ve oy gizliliğini bozabilir.

Fotoğraf çekimi

Oylama kabininde selfie çekmek veya her türlü görüntülü telefon görüşmesi kesinlikle yasaktır. Federal devlet bu kuralı ilk olarak 2017 yerel seçimlerinde kararlaştırdı. Çünkü özçekimler veya videolar oy kullanma gizliliğini ihlal ediyor. Ancak isteyen seçmenlerin, oylarını sandığa atarken resim çekilmesine izin verilebilir.

İkiden fazla oy mührü

Eğer oyunuzu geçerli bir şekilde kullanmak istiyorsanız kesinlikle kaçınmanız gereken diğer bir durum da bu. Kime oy vereceğiniz konusunda hala kararsızsanız, her sütuna birden fazla mühür işaretlememelisiniz.  Fazla mühür kullandığınız takdirde oyunuz otomatik olarak geçersiz sayılacaktır.

Görüş beyanları

Oyu geçersiz kılan sebeplerden biri de, oy pusulası üzerinde görüş bildirmektir. Oy pusulasının üzerine yazılan herhangi bir yorum veya fikir beyanı kullanılan oyu geçersiz kılar. Böyle bir durumda sandık görevlilerinin kararı da önemlidir. Eğer oy pusulasının geçersiz olduğuna dair çoğunluk varsa oy pusulası geçersizdir. Öte yandan oy pusulasındaki el yazısı da gizliliği ihlal eden bir unsurdur. El yazısı, ilgili oy pusulasını, kimin kullandığını belirlemek için kullanılabildiğinden böyle bir durumda oy pusulası açıkça geçersiz sayılabilir.

Artı49 Haber Merkezi
Haber: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT