Otomobiliniz sizi takip ediyor olabilir: Araştırmada sürücü verilerinin şirketlere aktarıldığı ortaya çıktı!
Bağlantılı otomobillerin sürücüler hakkında topladığı verilerin yalnızca üreticilerde kalmadığı ortaya çıktı. ABD’de yapılan bir araştırmaya göre araçlar ve onlarla kullanılan mobil uygulamalar; konum, sürüş davranışı, telefon numarası ve araç kimlik numarası gibi bilgileri reklam, takip ve veri analizi şirketlerine aktarabiliyor.
Northeastern Üniversitesi ile tüketici kuruluşu Consumer Reports tarafından yürütülen araştırmada, 19 farklı markaya ait 21 araç ve bu araçlarla bağlantılı 30 akıllı telefon uygulamasının veri trafiği incelendi. Test edilen otomobillerin yarısından fazlasının reklam, kullanıcı takibi veya veri analiziyle bağlantılı internet adresleriyle iletişim kurduğu belirlendi. Bu şirketler arasında Adobe, LexisNexis ve Amplitude da yer aldı.
Araştırmacılar, araçların gidilen güzergah ve sürüş biçimiyle ilgili bilgiler gönderebildiğini tespit etti. Özellikle araçları tanımlayan benzersiz bilgilerin telefon numarası veya kesin konum gibi kişisel verilerle bir araya gelmesinin, verilerin belirli kişilerle ilişkilendirilmesine ve ayrıntılı sürücü profilleri oluşturulmasına imkan verebileceği belirtildi.
30 uygulamanın 28'i veri gönderdi
İncelenen mobil uygulamalar arasında HondaLink, Lincoln, MyNissan, myCadillac, myChevrolet, myBuick ve myGMC özellikle dikkat çekti. Bu yedi uygulamanın araç kimlik numarası, telefon numarası ve kesin konum gibi hassas bilgileri reklam ağlarına aktardığı belirlendi.
Araştırmadaki uygulamaların yüzde 70'inden fazlası reklam, takip veya veri analizi şirketlerine ait en az beş farklı internet adresiyle bağlantı kurdu. 30 uygulamanın 28'inin ise bu tür şirketlerden en az birine veri gönderdiği tespit edildi.
Araçlardan çıkan veri trafiğini inceleyebilmek için araştırmacılar Faraday çadırı olarak adlandırılan özel bir ortamdan yararlandı. Mobil iletişimi engelleyen bu sistem sayesinde otomobillerin verileri denetim altındaki Wi-Fi bağlantıları üzerinden göndermesi sağlandı.
Şifreli veri paketlerinin tamamı okunamadı. Buna rağmen bağlantı kurulan internet adresleri, aktarılan veri miktarı ve bağlantı özellikleri incelenerek araçların hangi dış hizmetlerle iletişim kurduğu belirlendi. Otomobillerin hareket halindeyken ve park durumundayken gösterdiği davranış da karşılaştırıldı. Araştırmaya göre araçlara bağlı mobil uygulamaların kullanılması, dış şirketlerle ek veri bağlantılarının kurulmasına yol açabiliyor.
Tesla Model 3'te 34 farklı bağlantı
Üçüncü taraflarla en fazla bağlantı kuran araçlar arasında Android Automotive OS ve Google Automotive Services kullanan modeller öne çıktı. Bu sistemlere sahip araçların araştırma sırasında en fazla sayıda dış internet adresiyle iletişim kurduğu belirtildi.
Bazı Tesla modellerinde de çok sayıda bağlantı kaydedildi. Bir Tesla Model 3'ün reklam, takip veya veri analiziyle ilişkili 34 internet adresine, Cybertruck'ın ise 23 adrese bağlandığı tespit edildi.
Sürücü verilerinin aktarılmasıyla bağlantılı olarak araştırmada Amazon, Google, Meta, Microsoft, Pinterest, Snap ve Yahoo gibi büyük teknoloji şirketlerinin de adı geçti.
Honda uygulamasında değişikliğe gitti
Araştırmanın ardından otomobil üreticilerinin tepkileri farklı oldu. Honda, veri analizi şirketi Amplitude'dan topladığı konum bilgilerinin tamamını silmesini istedi. Üretici ayrıca HondaLink uygulamasını güncelleyerek kesin konum bilgilerinin gönderilmesini durdurdu.
ABD'deki yetkili kurumlar da daha önce otomobillerden toplanan verilerin paylaşılması konusunda harekete geçmişti. ABD Federal Ticaret Komisyonu FTC, General Motors'a kullanıcıların bilinçli onayı olmadan kesin konum ve sürüş davranışı verilerini topladığı ve sattığı gerekçesiyle ceza verdi. Ford ve Honda'ya ise kullanıcıların veri paylaşımına itiraz etmesini zorlaştıran uygulamalar nedeniyle daha düşük para cezaları uygulandı.
Araştırmacılar, araç sahiplerinin otomobillerinin hangi bilgileri topladığını, bu verilerin kimlere gönderildiğini ve daha sonra nasıl kullanıldığını anlamasının çoğu zaman güç olduğuna dikkat çekti.
Bazı üreticiler veri toplanmasına itiraz etme seçeneği sunsa da bunun belirli araç özelliklerinin kullanımını sınırlandırabildiği belirtildi. Araştırma ekibi ayrıca normal kullanım sırasında bile bazı araç yazılımlarının reklam ve analiz şirketleriyle bağlantı kurmayı sürdürdüğünü kaydetti.