Otobüsler kahve telvesiyle gidecek

Otobüsler kahve telvesiyle gidecek

İngiltere'deki otobüsler, yarından itibaren yakıtlarında kahve telvesi kullanmaya başlayacak.

LONDRA - İngiltere'nin başkenti Londra'da bulunan teknoloji şirketi Bio-bean, kahve atıklarındaki telveden çıkarılan yağ ile dizeli karıştırarak ürettiği biyo-yakıtı Londra'daki otobüslerde kullanacak. Transport for London (TfL) şirketi, taşıtlardan yayılan gaz emisyonunu azaltma amacıyla, Bio-bean şirketinin ürettiği yakıtı kullanmaya istekli olduğunu söyledi.

İngiltere'de yemek artıklarındaki yağ ile elde edilen biyo-yakıt, başkentteki 9 bin 500 otobüste kullanılıyor. Fakat Bio-bean şirketinin katkısıyla, kahve telvesinden elde edilen ilk biyo-yakıt, bu Pazartesi kullanılmaya başlanacak. Bio-bean'in açıklamasına göre, Londra halkı yılda yaklaşık 200 bin ton kahve telvesi üretiyor ve şirket telvedeki atıktan ürettikleri yağ ile B20 adındaki biyo-yakıtı oluşturuyor.

Londra'daki bir otobüsün bir yıllık biyo-yakıtını üretmek için 2.55 milyon bardak kahve telvesi yeterli olduğunu ve Londra halkının çöp olarak gördüğü kahve telvesinden şu ana kadar altı bin litre kahve yağı elde edildiğini söyleyen Bio-bean kurucusu Arthur Kay konuyla ilgili, "Bu durum, insanların atığı çöp olarak görmeyi bırakıp, geri dönüştürülebilen sınırsız kaynak olarak gördükleri zaman neler yapılabileceğinin bir örneği" dedi. 

HABERE YORUM KAT