Olof Palme bilmecesi çözüldü: Ama katil 20 yıldır ölü

Olof Palme bilmecesi çözüldü: Ama katil 20 yıldır ölü

İsveç Başbakanı Olof Palme'yi 1986 kimin öldürdüğü artık biliniyor. İsveç'te Savcı Pettersson'un yeni araştırmalarında medyanın da desteğiyle ortaya çıkan bulgular katilin saptanmasını sağladı. Ancak katil çoktan öldüğü için dosya kapatıldı.

Uzun yıllar PKK, İsveç polisi ve silahlı kuvvetlerindeki faşist hücreler, Güney Afrika istihbaratı gibi kurumlarca işlendiği ileri sürülen, ama tahminlerin ötesine geçilemeyen 20'nci yüzyılın en büyük cinayet bilmecelerinden biri sonunda açıklığa kavuştu. Böylece İsveç'in bu cinayetle açılan ve bir türlü kapanmak bilmeyen bir yarası da kapanmış oldu.  

İki kurşunla sokak ortasında 28 Şubat 1986 gecesi sırtından vurularak öldürülen İsveç Başbakanı Olof Palme'nin katilinin kim olduğunu Savcı Krister Pettersson açıkladı. Soruşturmalar sonucunda katilin, medyada adı son dönemde hep “Skandia'daki Adam” diye geçen Stig Engström olduğu bildirildi. Ancak Engström 2000 yılında öldüğü için dosyanın kapandığı ilan edildi. 

Dosyanın kapatılma nedenlerinden biri de spekülasyonların merkezinde adı geçen tüm şahısların artık yaşamıyor olması. 2018 yılında bir grup İsveçli gazeteci katilin kesin olarak saptandığını ilan etmiş ve bir sigorta şirketinin binasına işaretle “Skandia'daki Adam” Stig Engström'ün adını vermişlerdi. Engström, burada reklam grafikeri olarak çalışıyordu. 

YÜZYILIN EN PAHALI SORUŞTURMASIYDI

İsveç Başbakanı Palme, polis koruması olmaksızın sinemadan eşiyle birlikte evine dönerken öldürüldüğünde 59 yaşındaydı. Dünyayı şoke eden cinayetten üç yıl sonra uyuşturucu bağımlısı Christer Pettersson, Palme'nin dul eşi tarafından tartışmalı bir yüz yüze karşılaşma sonrasında katil olarak olarak teşhis ve mahkûm edilmiş, ancak bir üst mahkeme kanıt yetersizliğinden Pettersson'un beraatine karar vermişti. Christer Pettersson 2004'te ölmüştü.  

Binlerce ihbar ve sayısız spekülasyonlar sırasında cinayeti soruşturan yetkili makamlar, 10 binden fazla insanın ifadesini almış, ancak kimse tutuklanmamıştı. En son bu yılın şubat ayında savcı dosyaya giren bazı yeni ipuçları ve izlerden söz etmişti. Bu yılın yazında o gece neler yaşandığını ve katilin kim olduğunu açıklığa kavuşturacaklarını belirten savcının, dava mı açacağı yoksa ön soruşturmaları mı durduracağı açıklık kazanacak. İsveç Başbakanı Stefan Löfven, şubat ayında yoğunlaşan söylentiler üzerine,  bir türlü aydınlatılamayan bu cinayeti “İsveç için kapanmayan bir yara” olarak tanımlamıştı. 

+49 - STOCKHOLM

 

HABERE YORUM KAT