Ölmek üzere olan insanların hayatlarındaki en büyük pişmanlıkları

Ölmek üzere olan insanların hayatlarındaki en büyük pişmanlıkları
Yaşlı insanların en çok pişmanlık duydukları konular arasında ilk aşka bir şans vermeme, seyahat etmeme veya aileleriyle yeterince zaman geçirmeme gibi birçok farklı neden bulunuyor. Peki, bunlardan hangisi en baskın?

CNBC'deki "Make it" programına konuşan Psikolog Michael Gervais, terapi seanslarında en sık karşılaştığı pişmanlık konularını ele aldı. Gervais, ileri yaşlardaki insanların en fazla "zamanı iyi kullanamamaktan" pişman olduğunu söyledi.

ZAMAN PİŞMANLIĞI

Zamanın doğru kullanılmaması, insanların genellikle yapmak istedikleri şeyleri erteleyerek, sevdikleriyle daha fazla zaman geçirememenin sonradan pişmanlık yarattığı bir durum.

Gervais, bu tür pişmanlıkların genellikle gerçekleştiği anda fark edildiğine dikkat çekiyor. İnsanlar genellikle başka bir güne erteledikleri şeyleri gerçekleştirememenin, ilerleyen dönemlerde büyük bir pişmanlık kaynağı olduğunu hissedebilirler.

ÖLMEDEN ÖNCEKİ EN BÜYÜK PİŞMANLIKLAR

Gervais ayrıca, bakıcılık yaptığı dönemde insanların ölüm döşeğinde en çok pişmanlık duyduğu beş şeyi ele alan Bronnie Ware'ın kitabına da atıfta bulundu.

Bu pişmanlıklar arasında başkalarının beklentilerine göre değil, kendi hayallerine uygun bir yaşam sürme cesaretini gösterememek, aşırı çalışmak, duyguları ifade etme cesaretine sahip olmamak, arkadaşlarla iletişim halinde olmamak ve daha mutlu olmak için kendine izin vermemek gibi konular bulunuyor.

Gervais, insanlara, şu anda yaşadıkları pişmanlıkları ele alarak, hayattan daha büyük bir tatmin elde etmek için fırsatları değerlendirmelerini öneriyor. Özellikle şu anda değiştirebilecekleri konulara odaklanmanın, ilerleyen dönemlerde daha fazla pişmanlık yaşamamaları için önemli olduğunu belirtiyor.

ARTI49