Olaf Scholz’un korona finansmanı: Zenginden daha çok vergi alacak!
Avrupa’nın en büyük ekonomisini de sarsan koronavirüs, Berlin’deki hükümet hesaplarını fena karıştırdı. SPD’nin başbakan adayı Scholz, faturayı zenginlere çıkartacağını söyledi. Ancak fazla ciddiye alınmadı.
Federal Almanya, genel seçimlere bir yıl kala ve koronavirüsün geriye bir ekonomik enkaz bırakacağının anlaşıldığı koşullarda, çöküşü finanse edecek yeni kaynak arıyor. SPD’nin başbakan adayı Olaf Scholz, seçimden birinci parti çıkmaları halinde zenginlerden daha fazla vergi alınacağını ilan etti.
Devletin bu koşullarda birçok yükün altına girdiğini hatırlatan Scholz, “Şu açık olmalı ki, yılda birkaç yüz bin avro kazanan insanlar gelecekte, kamunun finansmanına daha yüksek bir vergi ödeyerek katkıda bulunabilir. Performansa dayalı bir vergi sistemine ihtiyacımız var” dedi.
“Pragmatik siyasetin” çok kazananları korumak anlamına gelmediğini ve bu yüzden kamunun ek borçların altına girmesi demek de olmadığını kaydeden sosyal demokrat politikacının bu çıkışı Hıristiyan demokrat partilerden tepki aldı. CDU/CSU Meclis Grubu İkinci Başkanı Carsten Linnemann, “Şu sırada en az ihtiyacımız olan şey vergi artışıdır” dedi. Esnaf ve orta ölçekli işletmelerin korona sonrasında ayakta kalırsa çok sevineceğini, ancak şimdi daha yüksek vergilerle tehdit edilmesinin uygun olmadığını savunan Linnemann, bunun kesinlikle ters etki yapacağını kaydetti. Hıristiyan demokrat politikacı, küçük ve orta ölçekli işletmelerin vergi yükünü azaltmak gerektiğini ileri sürdü.
SOL PARTİ DESTEĞİ
Sol Parti adına Meclis Grubu Başkanı Dietmar Bartsch ise Federal Maliye Bakanı Olaf Scholz’un geleceğe yönelik bu çıkışını desteklediklerini bildirdi. Bartsch, daha ileri adımlar atılmasını önererek, “Korona trilyonlara mal oluyor. Yüklerin paylaşımında tarihsel bir girişimde bulunmalıyız. Anayasa da böyle durumlar için bunu öngörüyor zaten. Birçokları bu krizde daha zengin oldu. Birçok kişi de daha yüksek vergi ödemek istiyor” dedi. Sol Parti temsilcisi, tersi durumda bu faturanın sıradan yurttaşlara çıkarılacağını da hatırlattı.
Olaf Scholz, açıklamalarında Alman ekonomisinin yeniden toparlanma işaretleri verdiğini belirtirken, “Hızlı bir biçimde devletin müdahalesiyle ekonomik gelişme daha iyi duruma geldi Ekonomiyi istikrara kavuşturduğumuza dair göstergeler var” demişti.
+49-BERLİN
FOTO: Michael Kappeler / DPA