Okullarda “kendin test yap” dönemi: Öğretmen öğretmene test yapacak

Okullarda “kendin test yap” dönemi: Öğretmen öğretmene test yapacak

Almanya’da korona ile mücadele kapsamında okullarda ve kreşlerde “kendi testini kendin yap” dönemi başlıyor. Test için belli bir eğitim alan öğretmenler ve eğitmenler meslektaşlarına korona testi yapacaklar. Uygulamaya endişe ile bakılıyor.

Almanya’da bugünden itibaren okullarda hızlı testler uygulamaya giriyor. Gerekli eğitimi alan öğretmenler ve eğitimciler korona testlerini meslektaşlarına uygulayabilecekler.

Funke medya grubuna konuşan Sağlık Bakanı Jens Spahn, “Kreşler ve okullar cuma gününden itibaren bağımsız olarak hızlı testleri alabilir ve kullanabilir” dedi. Enfeksiyonla Mücadele Yasası kısa süre önce kabul edilen değişiklik kapsamında söz konusu uygulama, bu cuma yürürlüğe giren Tıbbi Malzeme Dağıtım Yönetmeliği’nde yapılan düzenleme ile mümkün hale geldi. 

Eğitim sendikaları ve Alman Öğretmenler Birliği prensipte uygulamayı memnuniyetle karşılasalar da pratikte nasıl uygulanacağı konusunda endişelerini bildirdiler. Federal Sağlık Bakanlığı sözcüsüne göre, tıbbi malzeme dağıtım yönetmeliğindeki değişiklik, hızlı antijen testlerinin artık okullar ve kreşler gibi toplum tesislerine de dağıtılabileceği anlamına geliyor. 

Enfeksiyonla Mücadele Yasası’nın kasım ayında değiştirilmesi ile sadece doktorların hızlı korona testi uygulaması kaldırıldı. Sözcü, prensipte herkesin bu testleri kullanabileceğini, ancak bunların uygun şekilde eğitilmiş personel tarafından yapılması gerektiğini bildirdi. 

Bununla birlikte uygulama şu önemli soruları gündeme getiriyor: 

  • Bunun için öğretmenleri veya kreş personelini kim eğitmeli?
  • Ne zaman başlayabilir?
  • Okullar ve kreşler testleri nasıl sağlayacak?
  • Bunları kimler nereden sipariş edebilecek?

SORULAR YANITSIZ

Şimdiye kadar bu sorular yanıtlanmadı. Bakanlık sözcüsü, söz konusu uygulamanın eyaletlerin sorumluluğunda olduğunu bildirdi.

Alman Öğretmenler Birliği Başkanı Heinz-Peter Meidinger Alman Basın Ajansı DPA’ya yaptığı açıklamada uygulamaya açık olduklarını ve  Bakan Spahn’ın projesini desteklediklerini belirterek “Ancak iki koşulla: Öğretmenlerin testleri öğrencilere uygulamaması ve testlerde gönüllülük ilkesine uyulması koşuluyla  destekleriz” dedi.

Eğitim ve Bilim Sendikası (GEW) yönetim kurulu üyeleri, Ilka Hoffmann ve Björn Köhler, Sağlık Bakanı Spahn’ın önerilerinin korona testlerinin uygulanmasının kolaylaştıracağını vurgulayarak, “Ancak testlere ücretsiz erişim, Robert Koch Enstitüsü (RKI) tarafından önerilen hijyen ve sağlık koruma kurallarının yerini alamaz” diye eklediler. Testlerin enfeksiyona karşı koruma sağlamadığı belirtilirken, sendika söz konusu Enstitü’nün tavsiyelerinin okullarda takip edilmesi çağrısında bulundu.

HİJYEN GÖREVLİLERİ 

RKI Başkanı Lothar Wieler perşembe günü yaptığı açıklamada okullarda korona testleri yapacak  hijyen görevlilerinin belirlenmesini önermişti. Wieler “En iyisi, belirli bir öğretmenin hijyen görevlisi olarak atanması ve bu testlerin daha sonra etkili bir şekilde kullanılabilmesi için yerel makamlardan daha fazla eğitim almasıdır. Bu belirli miktarda bilgi gerektirir, ancak bu gerçekten mümkün” dedi. 

Gerçek şu ki, korona hızlı testlerinin kullanımı kolay değil. Geleneksel PCR testlerinde olduğu gibi, süprüntü almak için burnun derinliklerine bir pamuklu çubuk sokuluyor. Daha sonra numune çözelti içeren bir tüpe konuyor. Sıvı daha sonra hamilelik testine benzeyen bir test kitine damlatılıyor. Üreticiye bağlı olarak, sonuç 15 ila 30 dakika arasında alınabiliyor. Hızlı testler aynı zamanda PCR testleri kadar kesin değil. Ancak Robert Koch Enstitüsü’ne göre, özellikle hastalık bulaşma aşamasındayken testler güvenilir sonuç veriyor. Bu nedenle koronaya yakalanan ancak bulaşma aşamasında olmayanlar için testler uygun değil.  160 binden fazla eğitimcinin bağlı olduğu Eğitim ve Yetiştirme Birliği (VBE) Başkanı Udo Beckmann siyasetin okulların çözüm yaratması beklentisi içinde olduğunu ve söz konusu adım için yeterince kaynak bulunmadığını belirtti. 

Beckmann  hızlı testleri sağlama görevi verilen okul yönetimlerinin yeterince sorumluluk taşıdığını belirterek  “Zaten işleri baŞından aşkın olan okul yönetimlerine bir görev daha veriliyor. Ayrıca birlik olarak öğretmenlerin öğrencilere test yapmasın ise asla izin vermeyiz. Böyle bir şey olduğu takdirde büyük direniş gösteririz” diye konuştu.

+49 – BERLİN

FOTO: DPA

HABERE YORUM KAT