O eyaletlerdeki aşısız kişiler, artık karantinada maaş alamayacak

O eyaletlerdeki aşısız kişiler, artık karantinada maaş alamayacak

Almanya’da, aşı olmayı reddedenlere karşı yeni önlemler getirildi. Bazı eyaletlerde aşı olmayı reddedip karantinada olan çalışanların maaşları, karantinada oldukları süre boyunca ödenmeyecek.

Rheinland-Pfalz bu kararı veren ilk federal eyaletlerden biri. Eyaletin açıklamasına göre: Aşı olmamış ve karantinada olan kişiler, Ekim ayından itibaren karantinada oldukları süre boyunca maaşlarını almayacaklar. Bazı federal eyaletler de bu kararı takip etmek istiyor.

Kararın gerekçesi olarak, Sağlık Bakanlığı sözcüsü: “Tüm vatandaşların, aşının halka önerildiği yaş gruplarında ve tıbbi olarak sakıncası bulunmayan kişilerde olması gerektiğini savundu.”

Resmi olarak geçerli bir karantina durumunda, çalışanlar Enfeksiyon Korunma Yasası uyarınca tazminat alma hakkına sahiptir. Sözcü: “Enfeksiyon Korunma Yasasına göre, kamu tarafından önerilen bir aşının izolasyonu veya faaliyet yasağını önlemesi durumunda bu karar artık geçerli değil” dedi.

Aşağı Saksonya

Aşağı Saksonya’da bu karar, aşı önceliğinden dolayı geçerli değildi. Fakat artık tüm Aşağı Saksonya sakinleri hızlı ve kolay aşı olma fırsatına sahipler. Yetkililer: “Artık aşısız çalışanlar için tazminat ödemesi askıya alındı, bu karar çalışanların aşıya karşı tıbbi bir risk taşımaması koşuluyla kontrol edilecektir.

Hessen

Hessen de bu kararı alan eyaletlerden biri. Ancak eyalet kabinesi, bu kararın hangi tarihten itibaren geçerli olacağına henüz karar vermedi. 

Berlin

Berlin'de böyle bir düzenleme yasa metninde de yer almaktadır: Aşı yoluyla iş kaybını önleyebilecek herhangi bir çalışan, çalışmadığı süre için herhangi bir tazminat alamaz. Ancak Berlin eyaleti, pandemi sırasında, bir çalışanın karantinada olması durumunda bunu bir yasa olarak kabul etmiyor. Karantina yükümlülükleri, aşılı kişiler için de geçerli olabilir. 

Devlet şimdiye kadar karantinadan dolayı çalışamayan kişiler için yaklaşık 5,6 milyon Euro tazminat ödedi.

Kuzey Ren-Vestfalya

Kuzey Ren-Vestfalya Sağlık Bakanı Josef Laumann da, aşı olmayı reddedenlere yeni önlemler getirdi. Laumann Cuma günü yaptığı açıklamada, aşı olmayı reddedip karantinada olan çalışanların maaşlarının, çalışmadığı zamanlar için ödenmesinin 11 Ekim’de sona ereceğini belirtti. Laumann açıklamasında: “ Aşı olmayan çalışanlar, karantinada oldukları süre boyunca devletten para almayacaklar” dedi. Sağlık Bakanlığı'na göre, karantinalarla bağlantılı olarak sürekli maaş ödemeleri için yaklaşık120 milyon Euro harcandı.

Laumann, kamusal yaşamın birçok alanında, aşısızları dışlayan 2G modeline karşı. CDU'lu siyasetçi, “Aşı olmamış kişilerin sosyal hayata katılmak istiyorlarsa, rahatsız edilmemelerinden yanayım" dedi.

Hamburg

"2G opsiyon modeli" Hamburg'da geçerli.  Bazı barlar veya restoranlar kapılarını sadece aşılı veya bağışıklık dönemindeki insanlara açtılar. Öncü devlet Hamburg, sosyal otoritesine göre, devam eden ücret ödemelerine son vermeyi planlamıyor.

Saksonya, Mecklenburg-Batı Pomeranya ve Baden-Württemberg

Şu anda en az iki diğer federal eyalette de bir maaş ödeme kesintisi inceleniyor. Şimdiye kadar, Saksonya, aşı tüm vatandaşlar için mevcut olmayacağından, karantinadaki aşılanmamış kişiler için ücret değiştirme ödeneğini askıya almaktan kaçınmıştı. Bu durum artık değişti: Saksonya Sosyal İşler Bakanlığı, "Aşının ülke çapında mevcudiyeti artık garanti edildiğinden, aşılanmamış insanlar için karantinada maaş ödemelerinin devam edip etmeyeceğini kontrol ediyor" dedi.

Mecklenburg-Batı Pomeranya da şu anda böyle bir düzenlemeyi inceliyor. Almanya, ülke çapında tek tip bir düzenleme isteğini dile getirdi.

Artı49 Haber Merkezi
Haber: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT