Nutella Türk fındığına alternatif arıyor

Nutella Türk fındığına alternatif arıyor

Nutella markasıyla dünyanın en büyük fındık alıcıları arasında yer alan İtalyan Ferrero şirketi, Türkiye'ye bağımlılığı azaltmak için yeni tedarikçilere yöneliyor.

Dünyaca ünlü çikolatalı fındık ezmesi markası Nutella'nın üreticisi Ferrero SpA, fındık tedarikinde yeni pazarlar arayışında. Üretimdeki fındık ihtiyacını büyük oranda Türkiye'den karşılayan İtalyan şirket, Türk pazarına bağımlılığı azaltmak için Kanada'nın doğu bölgelerinden Şili ve Avustralya'ya yeni fındık kaynakları üzerinde çalışıyor.

Deutsche Welle'nin haberine göre, dünya fındık üretiminin yüzde 70'ini karşılayan Türkiye, 2 milyar 800 milyon dolar değerindeki fındık piyasasının en önemli aktörü. Dünyanın en büyük fındık müşterileri arasında yer alan Ferrero ise kırılgan fiyatlar ve tedarik sıkıntılarının eşlik ettiği piyasada tek üreticiye bağımlılığı azaltmak istiyor.

İtalyan şirketin bu doğrultuda Kanada hükümetiyle Ontario bölgesinde üç çeşit fındığın denenmesi amacıyla proje başlattığı, Kanada'nın projeye 500 bin Kanada doları yatırarak destek verdiği belirtildi.

Şirketin Kanada'da şu an ekili olan 161 hektarlık alanı 2027'ye kadar 10 bin hektara yükseltmeyi hedeflediği bildirildi.

Ferrero Kanada şubesinden Tarım Uzmanı Barb Yates, fındık ekili alanlarını genişletmek için Sırbistan, Şili, Avustralya, Güney Afrika ve ABD'nin New Jersey eyaletinde de çalışmalar yürütüldüğünü belirtti.

 

HABERE YORUM KAT