Neden bazı insanlar daha zeki?

Neden bazı insanlar daha zeki?

Zekada genetik yüzde 30, çevresel faktörler ise yüzde 70 etkilidir. Beynin tembelleşmesini önleyerek, öğrenme kapasitenizi geliştirebilirsiniz.

MÜGE EŞKİN EROĞLU - Uzun yıllar boyunca beynin ne işe yaradığı tartışılmış. Vücudun diğer organlarının görsel olarak ne işe yaradığı ve nerelerde kullanıldığı gözlemlenmesine rağmen beyin hep sır olarak kalmıştır.

Ta ki bu yüzyıla kadar…

Artık biliniyor ki, beyin vücudun ana kumanda merkezidir.

Neden bazı insanlar daha zeki?

Beyin bütün insanlarda vardır. Yani genetik olarak herkes belirli bir kapasiteyle doğar. Zekada genetik etken yüzde 30, çevresel faktörler ise yüzde 70 etkilidir.

"Dahi, deha, zeki" gibi kavramlar ayrıcalıklı insanlara sunulmuş özel bir durum değildir. Her sağlıklı doğan insan bir milyar nöron hücresi ile doğmaktadır.

Zaman içerisinde ailelerin çocuklarını yönlendirmesi ve eğitim uygulanması ile yön alarak gelişmesine, ya da yine ailelerin değer yargılarını çocukları üzerindeki baskıları sonucu beyin gelişimi tamamlanmaktadır.

Beyin 2 lobdan oluşur. 

Sağ ve sol lob…

İnsanlar gün içerisinde beyinlerinin ya sağını ya da solunu kullanırlar.

Peki beynin sağını mı kullanıyorsunuz solunu mu?

Eğer sağ elle yazı yazıyorsanız beyninizin solunu, eğer sol elle yazı yazıyorsanız sağını kullanıyorsunuz.

Maalesef okullardaki eğitim düzeni beynin sadece sol tarafını geliştiren matematik, fen gibi sayısal derslere önem verirken beynin sağ tarafını geliştiren resim, müzik gibi sanatsal derslere pek fazla önem verilmez. Halbuki; başarılı insanlar bilerek veya bilmeyerek sağ ve sol beyinlerini geliştirmiş kişilerdir. Başarılı insanlar beynin her iki yarısını kullanabilen, gerektiğinde birinden diğerine geçebilen insanlardır.

Sağ ve sol beyin birbirini tamamlayan fonksiyonlara sahiptir. Sol beyni gelişmiş bir kişi sağ beynini de geliştirirse beynin kapasitesi iki kat değil hayal edemeyeceğiz kadar fazla artar. Beyinde öğrenmenin sonu yoktur.

Beynin bir bütün olarak hem sağ hem sol lobunun ortak olarak kullanılması kapasitenizin sınırlarını zorlar. Beynin bir bütün olarak kullanılmasının anahtarı da bilinçaltıdır. 

Bilinçaltında sınırlar yoktur. Orası sonsuz derinlikte ve kapasitededir.

Öğrenme kapasitesini nasıl artırabiliriz?

Çocuklara verdiğimiz her olumsuz mesaj aslında bilinçaltına yerleştirilen tahrip gücü yüksek bir bomba gibidir. Bunların sonucunda beynimiz yanlış yükleme ve şartlandırmalarla adeta doğru düzgün çalışmayı unutuyor. Bu şartlandırmalar zamanla yıkılmaz inançlar haline dönüşüyor.

Doğumla başlayan öğrenmenin sonu yoktur.  İyi bir eğitim beyni geliştirir. 

Kitap okumak sağ ve sol lobu beraber geliştirir. Çünkü kitap okurken sol tarafla takip edilen ve kavranan kavramlar sağ tarafta hayal edilir. Bunun için televizyon izlemek sağ lobu pasif bırakır ve beyinin tembelleşmesine sebep olur.  

Meraklı olun… 

Yeni şeyler öğrenin. Bu beyne egzersiz yaptırmanın bir başka yoludur. Yeni bir şey öğrendiğinizde beyniniz buna uyum sağlamak için yepyeni bağlantılar geliştirmek zorunda kalır.

Gülün, oyun oynayın, şarkı söyleyin…

Ve en önemlisi, hayal kurun.

Bilinçaltınız hayalinizi gerçekleştirmek için, elinden geleni yapacaktır.

 

Müge Eşkin Eroğlu - Bilinçaltı Terapisti

Tel: +49 176 803 89 622

Friedrich-Bergius Strasse 5

65203 Wiesbaden 

[email protected]

 

HABERE YORUM KAT
1 Yorum