Ne korona ne Brexit: İngiliz hükümeti obeziteye savaş açtı

Ne korona ne Brexit: İngiliz hükümeti obeziteye savaş açtı

Brexit, Mutant Covid, sınır kapılarında tır kuyrukları ve seyahat yasakları bir yana, İngiltere, 2021 yılından itibaren obeziteyle mücadele ederek, halk sağlığı için yeni ve alışılmadık önlemler almaya başlayacak.

Birleşik Krallık hükümeti, son yıllarda giderek artan obezite sorunu nedeniyle, çocuklar başta olmak üzere, her yaştan kesimin beslenme alışkanlıklarına “olumlu” müdahalede bulunmak üzere harekete geçti. 2021 yılından başlayarak, 2022 nisan ayına kadar tamamlaması hedeflenen süreç bir dizi önlem içeriyor. Bugüne kadar önemli bir pazar haline gelen beslenme değeri düşük-kalorisi yüksek ürünler yani “junk food” sektörü için kötü haber anlamına gelen önlemlerle ilgili olarak hükümet şimdiden üretici firmaları uyarıyor ve gerekli tedbirleri almalarını istiyor. 

OBEZİTE: PANDEMİDE ZAYIF HALKA

Sekiz hafta süren çalışmanın sonucunda hazırlanan “paket” alışveriş alışkanlıklarını, reklamları, satış ve dağıtım ağlarını kapsayacak şekilde düzenlendi.

Yaşanmakta olan pandemide kilolu insanların Covid-19 ile mücadelede başarı oranlarının düşük olduğunu ve virüse daha çabuk yenildiklerini açıklayan Sağlık ve Sosyal Hizmetler Departmanı DHSC (The Department of Health and Social Care), insanları ihtiyaçlarından fazlasını almaya teşvik edecek tüm uygulamaların kaldırılacağını açıkladı. Obezitenin, Covid-19 kaynaklı ölüm riskini yüzde 40 artırdığını belirten uzmanlar, DHSC’nin önlemlerini yerinde ve gerekli buluyorlar.

ÇOCUKLUKTAN BAŞLIYOR

Birleşik Krallık’ta yaşayanlar üzerinde yapılan araştırmaya göre, üç yetişkinden ikisinin, üç çocuktan da birinin aşırı kilolu olduğunu açıklayan Sağlık Bakanlığı, çocuklara dengeli beslenme alışkanlığının kazandırılmasının obeziteyle mücadeledeki öneminin altını çiziyor. Ailelerin beslenme alışkanlıkları kadar, egzersiz alışkanlıklarının da değişmesi için çeşitli teşvikler uygulayan hükümet, özellikle pandemi döneminde bisiklet mağazalarını kapatmamış ve yeni bisiklet yolları yaparak halkı daha fazla hareket etmeye teşvik etmişti. 

Bisiklet satışlarının artmış olması verilen teşviklerin işe yaramış olduğunu gösterse de, karantina sürecinde toplum genelinde kilo artışına engel olamamıştı.

“JUNK FOOD” ÇILGINLIĞI ÖNLENMEYE ÇALIŞILIYOR

Junk Food ürünlere ait reklamların televizyonda akşam saat 9’dan sonra gösterilmemesi, süpermarketlerin raf düzeninde junk food ürünlere albeni kazandırılmaması ve bu ürünler için “bir alana ikincisi bedava” gibi satış arttırıcı kampanyalar yapılmaması gibi kurallar uygulanacağını açıklayan Sağlık Bakanlığı, “Obeziteyle Mücadele Stratejisi” hazırladıklarını ve toplum sağlığının korunması konusunda kararlı olduklarını açıkladı. 

Yılın son günlerinde kamuoyuna duyurulan önlemlerin 2021 yılı boyunca kademeli olarak devreye alınacağı belirtilirken, 2022 nisan ayına kadar da Stratejik Plan’da yer alan tüm adımların uygulanması hedefleniyor.

GÖZDE SAPANLI – BİRMİNGHAM

HABERE YORUM KAT