Naziler, Hitler böceğine binlerce dolar ödüyor

Naziler, Hitler böceğine binlerce dolar ödüyor

ABD basını, "Hitler" adı verilen bir böceğin, Neo-Nazi çevrelerde 2 bin Dolar'a kadar alıcı bulabildiğini iddia etti.

Bilim insanları, 1930'lu yıllarda faşist diktatör Adolf Hitler'in adının verildiği bir böceğin, bu isme sahip olmasının meşruluğunu sorgulayan bir tartışma yürütüyor. New York Times, bilim insanları tarafından hayvanlara verilen adlara ilişkin yürütülen tartışmanın odağında, "Anophthalmus Hitleri" olarak anılan küçük böceğin olduğunu belirtiyor.

Orta Slovenya'da bazı nemli mağaralarda yaşayan, nadir rastlanan kehribar renkli böcek, diğer mağara böcekleri gibi sürekli karanlıkta yaşıyor. Türe verilen "Hitler" adı, 1937 yılında Avusturyalı bir böcek koleksiyoncusu tarafından Adolf Hitler'e bir övgü olarak verilmiş.

ARALARINDA TİCARETİNİ YAPIYORLAR

Hitler'e övgü mahiyetinde adının bir böceğe verilmesinden daha ilginç bir şey varsa, o da Neo-Nazi'lerin, bu türü, aralarında popüler bir koleksiyon parçası olarak görmesi. NYT'nin iddia ettiğine göre, böceklerin tanesi, bu akıma mensup kişiler arasında 2 bin Dolar'a kadar alıcı bulabiliyor.

Zoolojik terminolojiye göre, bir organizmanın ilk kullanılan adı neyse, sonsuza kadar bu adla anılması gerekiyor. İsim değişikliği ancak bilimsel bir gelişme sonucu oluşan olağanüstü durumlarda meydana gelebiliyor. Ancak bazı bilim insanları, "sorunlu isimlerin" silinmesi çağrısında bulunuyor.

MUSSOLİNİ DE VAR

NYT'ye göre benzer isme sahip böcekler arasında, bir diğer faşist diktatör Benito Mussolini'nin adını taşıyan Libya güvesi Hypopta Mussolinii ve Hibbertia adlı Avustralyalı bir çiçek türü de yer alıyor. Hibbertia adını transatlantik köle ticareti sayesinde zengin olan George Hibbert'ten almıştır.

ARTI49

HABERE YORUM KAT