NATO: İltica eden Türk askerler var

NATO: İltica eden Türk askerler var

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg NATO’da görevli bazı Türk askerlerinin, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası iltica başvurusunda bulunduklarını söyledi.

BRÜKSEL - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg NATO’da görevli bazı Türk askerlerinin, 15 Temmuz darbe girişimi sonrası, görev için bulundukları ülkelere iltica etme başvurusunda bulunduklarını söyledi.

Stoltenberg, Brüksel’de düzenlenen Atlantik Ötesi İlişkiler ve Avrupa Savunması konulu konferansta, kendisine yöneltilen bir soru üzerine ‘NATO komuta yapılanmasında görevli bazı subayların görevli oldukları ülkelerde iltica başvurusunda bulundukları doğrudur’ diye konuştu. Stoltenberg, Türk askerlerinin iltica başvurularını, çalıştıkları ülkelerin yetkili makamlarının inceleyeceğini ve bu makamların NATO’dan bağımsız olarak karar vereceklerini belirtti. NATO’da görevli Türk askerlerinin, hangi ülkelerde, ne tür gerekçelerle iltica başvurusu yaptığına ilişkin bir açıklama yapmayan Stoltenberg, Türkiye’ye ‘hukukun üstünlüğüne saygı duyma’ çağrısı yaptı. Türkiye’nin, başka ülkelerde NATO komuta yapılanmasında bazı subayları geri çağırdığı ya da görevden aldığına da değinen Stoltenberg, Türkiye’nin boşalan bu görev yerlerine bir an önce atama yapmasını beklediklerini de söyledi ve ‘Türk askerlerinin NATO yapılanmasında kimin nerede görev yapacağı konusu sonuçta Türkiye’nin ulusal kararı’ dedi. 

Türkiye’nin sahip olduğu coğrafik ve stratejik konum nedeniyle NATO için kilit ülkelerden biri olduğunu vurgulayan Stoltenberg, ‘Türkiye göçmen ve sığınmacılar krizinde de önemli. Avrupa’nın geri kalan bölümü için bir tampon. Avrupa da Türkiye’nin oynadığı rolün farkında’ dedi.

NATO’nun, demokrasi, hukukun üstünlüğü ve bireysel özgürlük temellerine dayalı bir kurum olduğunu belirten Stoltenberg, ‘Bütün üyelerimiz bu değerlere saygı gösterir. Eylül’de Türkiye’yi ziyaret ettiğimde de Türk liderlerden aldığım mesaj bu yöndeydi. 15 Temmuz darbesinin arkasındakileri soruşturacaklarını söylediler ve Türkiye’nin buna hakkı var. Verilen mesaj soruşturmaların hukukun üstünlüğü çerçevesinde yapılacağıydı. Bu bağlamda Avrupa Konseyi ile de bağlantıda olduklarını söylediler’ dedi.

Stoltenberg, Pazar günü yapılacak NATO Parlamenterler Meclisi için İstanbul’a geleceğini ve oturumlarda bu konuların ele alınacağını belirtti.

HABERE YORUM KAT