NASA araştırmacısı Mars’ta garip bir yapı keşfetti

NASA araştırmacısı Mars’ta garip bir yapı keşfetti

NASA uzmanları, Mars’ta yaptıkları araştırmalar sırasında devasa bir kraterin ortasında garip bir yapı ile karşılaştılar.

Mars’ın keşfi ilerliyor. Bilim adamları, adlandırdıkları “Kızıl Gezegen” hakkında giderek daha fazla şey öğreniyorlar. Araştırmacılar, Mars’ın yerkabuğunu inceleyerek mikrobiyal yaşamla ilgili ayrıntıları öğrenmek istiyorlar.  Ancak NASA'nın uzay araştırmalarındaki  görevi yalnızca Mars'la ilgili heyecan verici ayrıntıları gün ışığına çıkarmakla kalmıyor. Bunun en büyük örneği, Mars'ta dokuz yıldan fazla bir süredir araştırma yapan Mars gezgini “Curiosity”dir. 

Mars, Dünya'nın aksine, koruyucu bir manyetik alan veya atmosfere sahip olmadığından, uzaydan gelen radyasyon engellenmeden gezegenin yüzeyine nüfuz edebilir. Bu nedenle gelecekte Mars'ı keşfedecek insanlar radyasyondan korunmaya ihtiyaç duyarlar. Kısa bir süre önce  Mars'ta garip bir yapı keşfeden "Curiosity",  bu temel soruna bir çözüm buldu. Gezicinin araştırmalarına göre, Mars’ın yüzeyinde ölümcül radyasyonlardan koruyan kaya oluşumları var.

NASA: Mars gezgini "garip bir yapı" buldu           

NASA araştırmacısı Curiosity,  görevindeki keşif esnasında Mars'taki kayaların etrafını inceliyordu: Gale kraterinde, yani toplam 154 kilometre çapında bir kraterde, gezici bir taş kemerle karşılaştı. Marslı jeolog Gwénaël Caravaca, kemeri "garip bir yapı" olarak nitelendirdi ve Twitter'da “bu kırılgan yapının bir DNA zinciri veya yılan olarak da yorumlanabileceğini” vurguladı. NASA'daki gezegen jeologu Abigail Fraeman, bir basın açıklamasında keşfi "ilginç bir taş dokusunun tuhaf bir resmi" olarak nitelendirdi.  Curiosity, yapıya Gale kraterinin kil içeren ve sülfat içeren alanı arasındaki geçiş bölgesini keşfederken rastladı. NASA'ya göre, her iki bölge de uzmanların su kanıtı aradığı potansiyel alanlar olarak kabul ediliyor.


Uzmanlar kraterle ilgili farklı görüşlere sahip. Gale krateri, uzman çevrelerde, muhtemelen erozyona karşı duyarsız olan çok sayıda malzemenin meydana geldiği tozlu bir alan olarak kabul ediliyor.  

Çeviri haber: Tuğba Ünal

HABERE YORUM KAT