Nakit ödemede değişiklik geliyor... Üst limit 10 bin Euro olarak belirlendi
Yeni yasa AB'de 10,000 Euro'nun üzerindeki nakit ödemeleri yasaklıyor. Kara para aklama, yaptırımların delinmesi ya da terör faaliyetlerinin finansmanına karşı daha güçlü önlemler alınması ve yasal boşlukların kapatılması için ilave tedbirler alınacak.
Çoğu şirket artık müşterilerine çeşitli nakitsiz ödeme seçenekleri sunuyor. Temassız ödeme yöntemleri, özellikle koronavirüs pandemisi sırasında giderek daha popüler hale geldi. Bununla birlikte, birçok kişi özellikle yüksek tutarlar için hala nakit parayı tercih ediyor. Üst sınırla birlikte artık satıcılar ve müşteriler için yeni kurallar ve önlemler getiriliyor.
Zira yeni yasa AB'de 10,000 Euro'nun üzerindeki nakit ödemeleri yasaklıyor. Kara para aklama, yaptırımların delinmesi ya da terör faaliyetlerinin finansmanına karşı daha güçlü önlemler alınması ve yasal boşlukların kapatılması için ilave tedbirler alınacak.
AMAÇ NE
Somut olarak bu, gelecekte Avrupa genelinde nakit olarak en fazla 10.000 Euro ödemenize izin verileceği anlamına geliyor. Yeni yasanın yürürlüğe girebilmesi için AB üye ülkeleri ve Avrupa Parlamentosu tarafından resmen onaylanması gerekiyor.
Aynı zamanda aşağıdaki tedbirlerle mali suçlarla mücadelenin kolaylaştırılması amaçlanıyor:
-Kuyumcular, yat satıcıları ya da sanat eserleri satıcıları gibi lüks mal satıcıları müşterilerinin kimliklerini kontrol etmek zorunda. Şüpheli işlemler derhal yetkililere bildirilmeli.
-3,000 Euro'nun üzerindeki nakit ödemelerde, alıcının bilgileri daha sonra takip edilebilmesi için kaydedilmeli.
-Kripto para birimlerinin ve 50 milyon Euro'dan fazla varlığa sahip süper zenginlerin işlemlerinin daha sıkı izlenmesi.
-En az yüzde 25 hisseye sahip şirket sahiplerinin AB çapında kayıt altına alınması.
-Üçüncü ülkeler genellikle milyarlarca Euro'luk yatırımlara dahil olduğundan, profesyonel futbol kulüpleri de 2029'dan itibaren bu düzenleme kapsamına alınmalı.
NET DEĞİL
Amaç, Rus oligarkların Ukrayna'ya yönelik saldırı savaşının bir sonucu olarak yürürlüğe giren AB yaptırımlarını delmelerini imkansız hale getirmek olarak söyleniyor.
Almanya'da şimdiye kadar 10.000 Euro'nun üzerindeki ödemeler sadece kimlik gösterme ve paranın kaynağını kanıtlama yükümlülüğüne tabiydi. Fransa ve İspanya'da ise sırasıyla 1.000 ve 3.000 Euro'luk yasal sınırlar halihazırda uygulanmakta. Ancak özel satışlar bundan muaf durumda. Düzenlemeler yeni bir Avrupa kara para aklamayla mücadele kurumu (AMLA) tarafından uygulanacak. Aralık ayında AB üye ülkeleri ve Parlamento böyle bir otoritenin kurulması konusunda anlaşmaya vardı. Ancak henüz tam olarak nerede bulunacağına karar verilmedi.
Federal İçişleri Bakanı Nancy Faeser, 2022 gibi erken bir tarihte nakit tavanı konusunu ele almış ve organize suçlarla mücadele için 20 maddelik bir plan sunmuştu. Ancak bu öneri FPD tarafından eleştirel bir gözle değerlendirilmişti. CSU milletvekili Markus Ferber de 10.000 Euro sınırına karşı çıkmıştı.
ARTI49