Münih'te emlak fiyatları tavan yaptı

Münih'te emlak fiyatları tavan yaptı

Münih'teki emlak fiyatları durmak bilmiyor. Konut fiyatları Münih dışındaki diğer bölgelerde de yukarıya tırmanıyor.

Kat mülkiyeti için ortalama metrekare fiyatı 9100 Euro olan Münih, açık ara farkla Bavyera'nın emlak piyasasındaki en pahalı yeri olmaya devam ediyor. Buna karşılık, Perşembe günü sunulan 2022 emlak piyasası raporuna göre, Wunsiedel bölgesinde metrekare başına yaklaşık 1000 Euro’luk mülkler mevcut. Eyalet başkenti, yıllardır Almanya'nın emlak fiyatlarının zirvesinde yer alıyor. 2020 yılında ortalama fiyat hala metrekare başına 8150 Euro'ydu. Fiyatlar, bir önceki yıl zaten keskin bir şekilde yükselmişti. 

Bavyera genelinde 2021'de bir apartman dairesinin tekrar satışı için ortalama 3.000 Euro ödeniyordu. Bu fiyat seviyesi, Deggendorf ve Würzburg semtlerinde veya Memmingen şehrinde de geçerli. Genel olarak rapor, güney Bavyera, özellikle Münih çevresindeki geniş alan ve bağımsız şehirlerin bazı kısımları ile kuzey Bavyera bölgesi ve tüm eski sınır bölgesinin alanı arasındaki fiyatlarda çarpıcı farklılıklar göstermeye devam ettiğini gösterdi.

Kuzey Bavyera ve Bayerwald en ucuzları

Şu anda, ağırlıklı olarak kuzey Bavyera'da ve aynı zamanda Bavyera Ormanı'nda olmak üzere yalnızca 15 ilçede metrekare başına 2000 Euro'dan daha az konut ücreti ödeniyor.

Rapor, tüm gayrimenkul satışlarını, inşaat arazisi, yapı nesneleri, kat mülkiyeti ve tarım arazisi alt pazarlarına ayrılmış, fiyat seviyeleri ve zaman içindeki ilgili gelişmelerle birlikte gösteriyor.

Genel Pazar patlıyor

2021 yılı için rapor, toplam 160.000 gayrimenkul işleminde 71,6 milyar Euro’luk bir ciro kaydetti. Buna karşılık, 2015 yılının ilk Bavyera emlak piyasası raporu, 150.000 işlemle 36,1 milyar euroluk bir ciro kaydetti.

Bu, tüm mülklerin ve arazilerin cirosunun altı yıl içinde işlemlerde küçük bir artışla birlikte neredeyse iki katına çıktığı anlamına geliyor. İnşaat Bakanlığı, son yıllarda Bavyera'nın birçok bölgesinde emlak fiyatlarının keskin bir şekilde artmasına rağmen, birçok insanın, özellikle tarihsel olarak düşük faiz oranları nedeniyle bunları karşılayabildiğini duyurdu. Ancak bu etkinin, faiz oranlarındaki kayda değer artış nedeniyle yakın gelecekte zayıflaması muhtemeldir.

Pandemi ve Ukrayna savaşının bir sonucu olarak muazzam derecede artan inşaat fiyatları, bozulan tedarik zincirleri ve artan enerji maliyetleri ile artan finansman maliyetleri şu anda emlak piyasası için çok daha zorlayıcı olmaya devam ediyor.

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf: Unsplash - schluesseldienstvergleich_eu

HABERE YORUM KAT