Modern kölelik ne zaman sona erecek?

Modern kölelik ne zaman sona erecek?

Ekonomide rekorlar kıran Almanya'da milyonlarca Leihfirma işçisi, düşük maaşla, güvencesiz çalışıyor. Gelecekleri şeflerin 2 dudağı arasında olan işçilerin modern kölelerden farkı yok.

OKTAN ERDİKMEN - 1,5 trilyon avroya ulaşan Almanya, ihracatta ve dış ticaret fazlasında yine rekor kırdı.

Alman ekonomisinde tüm veriler her şeyin muhteşem olduğunu gösteriyor. Son 4 yılda kişi başına gelir 4 bin 500 avro yükseldi. 4 kişilik bir aile için 18 bin avro eder. Yani ayda 1,500 avro.

Oysa son 4 yıl içerisinde, haneye giren para miktarı ayda 1,500 avro artan tek bir orta sınıf vatandaş gösteremezsiniz.

Çünkü bu paralar sayıları 2 katına çıkan milyonerlerin cebine gitti. En az kazanan yüzde 10, toplam gelirin sadece yüzde 3’ünü alıyor.

Almanya'da kiralık işçilik (Leiharbeit) sisteminin modern kölelikten farkı yok. Gelecekleri şeflerin 2 dudağı arasında olan bir milyona yakın kiralık işçi, sürekli iş değiştirip sosyal güvencesiz çalışmak zorunda bırakılıyor.

Kiralık işçilerin yüzde 97,5’i sendikaya üye değil. Bütün elemanların ertesi gün işe gelip gelemeyecekleri, hatta o gün çalışıp çalışamayacakları bile şeflerin iki dudağı arasında.

Tek umutları ise ana firmaya geçerek, sözleşme imzalayabilmek. Bunu başarabilmek için de diğer işçilerden neredeyse yarı yarıya daha az kazanmalarına rağmen, kat be kat fazla çaba gösteriyorlar. Buna rağmen ana firmaya geçebilenlerin sayısı parmakla gösterilecek kadar az.

Almanya’nın en büyük firmaları, binlerce taşeron firmadan binlerce kiralık işçi alarak üretim yapıyorlar. Ana firmaların önemli bir kısmı, taşeron firmayı kendileri kuruyor, kurduruyor. Bu  firmalarda çalışan işçilerin güvenceleri yok. Çoğu tabela firması olduğu için, işten ayrıldıklarında iflas ilan ediliyor ve tazminat da alamıyorlar. 

Son düzenlemelere göre, en fazla 9 aylık çalışma sonunca kiralık işçilerin kadrolu işçilerle aynı parayı kazanmaları gerekiyor. Ancak işveren 9 ay sonra bu kiralık işçiyi gönderip, yerine başka bir kiralık işçi alıyor. Aracı firma da önceki kiralık işçiyi başka bir firmaya gönderiyor. Kiralık işçilerin sadece 4’te 1’i, bir firmada 9 aydan fazla çalışabiliyorlar. 

Almanya’da 900 binden fazla kiralık işçi, her biri yüz milyonlarca avro kar eden fabrikalar arasında pinpon topu gibi dolaşıyor. 

Önemli bir kısmı maaşları elden alıyorlar ve emeklilik sigortaları ödenmiyor.

Çoğuna fazla mesai de verilmiyor ve çok kötü şartlarda kalıyorlar.

Birçok işçi, kumar, uyuşturucu ve şiddet sarmalına hapsoluyor.

Dil ve hukuk konusundaki yetersizlikler nedeniyle haklarını da arayamıyorlar.

Üstüne üstlük, gerçekten onların hakkını savunacak tek bir siyasetçi bile yok.

HABERE YORUM KAT