Milletvekili Evrim Sommer hem Türk hem Alman nazilerin hedefinde: Sol siyasetçi “düşman listesi“nde

Milletvekili Evrim Sommer hem Türk hem Alman nazilerin hedefinde: Sol siyasetçi “düşman listesi“nde

Alman Meclisi Sol Parti Milletvekili Helin Evrim Sommer‘in hem Türk hem Alman ırkçılar tarafından takip edildiği ve tehdite uğradığı öğrenildi.

Milletvekili Sommer’i 2018 yılında bir Türk ırkçının tecavüz etmekle tehdit ettiği, bir Alman nazinin bilgisayarında ise vekil Sommer’a ve eşine ait fotoğraflar ve içinde kendisinin de yer aldığı bir düşman listesi ele geçirildiği ortaya çıktı.

Almanya’da anlaşılan aşırı sağcıların hedefinde tahmin edilenden de fazla siyasetçi yer alıyor. Bunlardan biri de milletvekili Helin Evrim Sommer.  

Sol siyasetçi Sommer ele geçirilen verilerde düşman listesi nde yer alırken, sadece Berlin kentindeki 500 kişinin bu listenin  bir parçasını oluşturduğu öğrenildi. 

Federal Meclis'in Kalkınma Yardım Komisyonu’nda görev alan Evrim Sommer, Kürtlerin Türkiye, Suriye, Irak ve İran'daki durumuyla ilgileniyor. Evrim Sommer 2018 yılının nisan ayında söz konusu Türk neonazi tarafından bir internet portalında Türkçe olarak şu şekilde tehdit edilmişti: “Senin nerede yaşadığını biliyorum. Seni yakalayıp, tecavüz edeceğim.“

Tagesschau’da yer alan habere göre 2017 yılından bu yana Federal Meclis'te bulunan Evrim Sommer, siyasi kariyeri boyunca çeşitli çevreler tarafından tehdit edildi. On yıl önce Sommer de bir kundaklama saldırısının kurbanı oldu. Mart 2010'da, bilinmeyen kişiler Sol politikacının Lichtenberg'deki aracına ateş açmışlardı.

Daha sadece birkaç gün önce de Berlin Eyalet Meclisi  Sol Parti Meclis Grubu Başkanı Anne Helm de ırkçı terör hücresinin bir devamı olarak nitelendirilen   "NSU 2.0" tarafından tehdit edilmişti.

Öte yandan  Federal Kriminal Dairesi  (BKA) Sol parti milletvekili Evrim Sommer'le temasa geçerek incelemelerle ilgili çarpıcı detayları aktardı. BKA’dan yetkililer Evrim Sommer’e yapılan araştırmalarda Alman ırkçının bilgisayarında Nazi araştırmalarıyla bilinen bir tarihçi olan eşinin de resimlerinin bulunduğunu bildirdi.

Araştırmalarda en az yedi yıl öncesine dek gidildiği listede sadece kişisel bilgilerin yer almadığı aynı zamanda siyasi muhalif olan  kurumlar, kuruluşlar ve yazarların da yer aldığı da kaydedildi. 

Diğer taraftan  Berlin Eyalet Kriminal Dairesi'nin (LKA) "Focus" adını taşıyan birimi kentin Neukölln semtindeki aşırı sağcı eylemleri araştırıyor. LKA yetkilileri 2016'da gerçekleşen kundaklamaları ve tehditleri araştırdığı biliniyor. Milletvekili Sommer hakkında ortaya çıkan tehditlerle ilgili düşman listesi de incelemeler esnasında bir şüphelide bulundu.

Sol Parti Meclis Grubu Başkanı Dietmar Bartsch da siyasilere yönelik aşırı sağcı tehditlerle ilgili yaptığı açıklamada „“Kim milletvekillerini tehdit ediyorsa demokrasiye saldırıyor demektir“ dedi. Bartsch aynı zamanda Hessen polis teşkilatındaki ırkçı yapılanma iddialarının araştırılması için İçişleri Bakanı Horst Seehofer’a seslendi ve harekete geçmesini istedi. 

Öte yandan geçmişte de Sol Parti'li politikacılar defalarca tehdit edildi.

2017'de Berlin Eyalet Meclisi Milletvekili Hakan Taş Kreuzberg'de aşırı sağcı bir Türk tarafından saldırıya uğradı Sol Parti’li Meclis Grup Başkanı Bartsch konuya ilişkin yaptığı açıklamada  “İster Alman neonazileri ister  Türk aşırı sağcıları olsun. Hep beraber  böyle durumların normal kabul edilmediği bir kültür yaratmamız gerekiyor. Milletvekillerini tehdit eden herkes demokrasiye de saldırıyor demektir" dedi.

+49 – BERLİN

HABERE YORUM KAT