"Migren" sanıp doktora gitti, beyninde "solucan" bulundu!
Baş ağrıları çok yaygındır ve birçok hastanın yaşam kalitesini ciddi şekilde kısıtlayabilir. Hafif vakalarda, etkili hilelerle onlardan kurtulma şansınız bulunuyor. Kendilerini iyi hissetmediklerinde hap almayı tercih edenler dikkatli olmalıdır, çünkü yanlış ağrı kesicilerin alınması kronik baş ağrılarına neden olabilir.
ABD'nin Florida eyaletinde yaşayan ve sürekli migren ağrısı çeken 52 yaşındaki bir adam için ağrılar giderek dayanılmaz bir hal almaya başladı. Son dört ay içinde semptomlarının kötüleşmesi ve her zaman kullandığı ilaçların işe yaramaması üzerine Orlando'daki yerel hastaneye gitti. Doktorlar hastanın sanıldığı gibi şiddetli migrenden mustarip olmadığını keşfetti. Bunun yerine, az pişmiş et yemekten kaynaklanan beynindeki tuhaf bir tenya istilasıyla mücadele ediyordu.
BEYNİNE YUMURTA BIRAKAN...
Hasta, doktorlara az pişmiş domuz pastırması yeme alışkanlığı olduğunu belirtti. Doktorlar hastanın nörosistiserkoza, yani paraziter bir enfeksiyona yakalanmış olabileceğini düşündü. CT ve MRI taramaları da tanıyı doğruladı. Hastanın beyninin her iki tarafında birkaç kist olduğu tespit edildi. Bunlara, hastanın beynine yumurta bırakan ve kafatasının altındaki dokuyu tahriş eden bir domuz tenyası neden oldu.
Uzmanlar, "Bu klinik tablo spesifik değildir ve özellikle migren gibi altta yatan bilinen bir nörolojik durum varsa kolayca gözden kaçabilir" diye uyarıyor.
Uzmanlara göre, "ömür boyu yumuşak pastırma tercihi" spesifik şikayetlerin tek nedeni değildi. Aksine, kahvaltının favorisi olan pastırma bozulmuştu ve az pişirilmesi adamı özellikle hassas hale getirmişti. Ulusal Sağlık Enstitüleri'ne (NIH) göre, ABD'de her yıl 1320 ila 5050 arasında nörosistiserkoz vakası görülüyor.
SOLUCAN BULUNDU
Teşhisin ardından 52 yaşındaki hasta anti-parazitik ve anti-enflamatuar ilaçlarla uygun şekilde tedavi edildi. Bu arada, daha önce karın ağrısı, öksürük ve unutkanlık şikayetleri olan Canberra'dan bir hastada beyin ameliyatı sırasında sekiz santimetre uzunluğunda bir solucan bulundu.
Sistiserkoz, bir domuz tenyası olan Taenia solium'un larva formu ile enfeksiyondan kaynaklanan bir hastalık. Domuzlar ara konak olarak kullanılır. Uzmanlara göre, insanlar tenya kistleriyle kirlenmiş su veya yiyecekleri tükettiklerinde enfekte olurlar.
Nörosistiserkoz bulaşıcı olabilir.
ARTI49