Metiner canlı yayında köpürdü! Peki Prof. Dr. Gülümser Heper türban tartışmasında ne demiş oldu?

Metiner canlı yayında köpürdü! Peki Prof. Dr. Gülümser Heper türban tartışmasında ne demiş oldu?

Prof. Dr. Gülümser Heper CNN Türk canlı yayınında söylediği şeyin arkasında dur(a)mayınca ortalık karıştı.

Eski Bakan Fikri Sağlar'ın "türbanlı hakimden kuşkuluyum" sözleri tartışması gündemdeki yerini koruyor. CNN Türk'te yayınlanan Akıl Çemberi programında Sağlar'ın bu ifadesi Mehmet Metiner'le Prof. Dr. Gülemser Heper arasında gerginliğe neden oldu.

HEM AYRANIM DÖKÜLMESİN HEM PEKMEZİM SAÇILMASIN

Gülümser Heper'in Fikri Sağlar'ı eleştirip aynı manaya gelen sözler sarf etmesi ancak bunu açıkça savunmaması Mehmet Metiner'in ve stüdyodaki diğer isimlerin tepkisine neden oldu. Metiner ise "Fikri Sağlar'ı eleştiriyorum ama kutluyorum, cesur bir adamsın, düşüncen neyse onu söylüyorsun, mertsin" dedi, Gülümser Heper'e sert sözlerle yüklendi.

"Kamusal alanda dini simgeler olmamalı" diyen Gülümser Heper daha önce içinde başörtüsünü de saymış olmasına rağmen Metiner'in "Başörtüsü sizce siyasi bir simge midir?" sorusuna yanıt vermekten kaçınması stüdyodaki herkesin tepkisini çekerken programı seyreden vatandaş da bu tavrı "iki yüzlü" bularak isyan etti.

Metiner, Gülümser Heper ve Şaban Sevinç arasındaki tartışma şu şekilde:

Prof. Gülümser Heper: Fikri Sağlar, Cumhuriyet'in birikimini yansıtan bir kişi mi? Bence değil. Fikri Sağlar'ın söylemleri üzerinden böyle bir şeyi tartışmak bence doğru değil. Bu tartışma aydınlanma sürecinin bir parçası, madem biz demokrasi ile yönetileceksek laikliği tartışmak zorundayız, kamusal alanı tartışmak zorundayız, üniversiteyi tartışmak zorundayız ama edeplice. Başörtülü, türbanlı her ne derseniz deyin bir hakim çok doğru bir karar verebilir, aydınlanmacı, Atatürkçü bir hakim çok yanlış bir karar da verebilir bunun tam tersi de olabilir.

Çoğulcu demokrasilerde özellikle hukuksal alanda bir takım simgelerin bu başörtüsü olur, yüzük olur, bıyık olur vesaire... Bu alanların simgelerden uzaklaştırılması... Üniversiteyi tartışmıyorum, hukuksal alanları tartışıyorum. Hakim ve ya savcı olarak tanımlanan kişilerin simgelerden uzaklaştırılması, yalın bir şekilde kimseyi etkilemeden görevini yapması demokrasi yönünden çok doğru bir yaklaşımdır.

Mehmet Metiner: Kamusal alanlarda simgelerin; simge dediniz. Dini simge olur, başka bir simge olur. Kamusal alandan simgelerin arındırılmasının doğru olduğunu söylediniz. Sizce başörtüsü bir simge midir? Kamusal alandan arındırılmasını düşünüyor musunuz?
Prof. Gülümser Heper: Ben bütün simgelerin arındırılmasını söylüyorum.
Mehmet Metiner: Çok net soruyorum; başörtüsü simge midir, değil midir?
Prof. Gülümser Heper: Efendim ben şunu anlatıyorum, tüm simgelerden bahsediyorum.
Mehmet Metiner: Haspinallah ya.
Prof. Gülümser Heper: Bakın şunu söyliyim, Atatürk rozati de olmasın, hakimlik yapısında o da olmasın.
Şaban Sevinç : Hocam öyle şey olur mu? Atatürk rozetiyle ne alakası var?
Mehmet Metiner: Gülümser hocam, siz o zaman Fikri Sağlar gibi düşünüyorsunuz farklı düşünmüyorsunuz ki.
Şaban Sevinç: Mustafa Kemal Atatürk siyasi bir simge değildir, bu ülkenin kurucusudur. Mahkemelerde Atatürk'ün sözü, "Egemenlik kayıtsız şartsız milletindir" yazar. Atatürk bir simge değildir, Atatürk tartışma dışıdır.
Prof. Gülümser Heper: Başörtülü çocuklar, elbette üniversitede okuyabilir; eğitim hakkı engellenemez
Mehmet Metiner: Hakim olamaz diyorsunuz ama? Bakınız sizden rica ediyorum,net cevap verin. Başörtülü hakim olsun mu, olmasın mı?
Prof. Gülümser Heper: Efendim benim kişisel fikrim, bütün simgelerin hukukun dışında olması gerekiyor.
Semiha Şahin: Başörtüsünü siyasal simge olarak gördüğünü, hukuksal alanda olmaması gerektiğini düşündüğünü söylüyor işte.

Mehmet Metiner: Kimsenin haddi değildir, kızlarımızın eşlerimizin bacılarımızın ne giyeceğine karar vermek. kimsenin haddi değildir. Böyle bir hadsizliğe asla izin veremeyiz.
Prof. Gülümser Heper: Hiç böyle bir şey söylemedim, böyle söyleyenleri kınıyorum.
Mehmet Metiner: Bak hocam, bunu kim derse hadsizlik yapmış olur, densizlik yapmış olur. Ben Fikri Sağlar'a buradan selamlarımı yolluyorum. Hiç değilse mertçe konuşuyor. Kelimelerin arkasına saklanmanıza gerek yok. Sevgili Fikri Sağlar, seni eleştirirken aynı zamanda cesaretinden dolayı kutluyorum. Dürüstsün, şeffafsın; kafanın içindekini söylüyorsun ya.

İŞTE O ANLAR: 

 

HABERE YORUM KAT
1 Yorum