Merz'in Çin ziyareti Almanya'da tartışma çıkardı

Merz'in Çin ziyareti Almanya'da tartışma çıkardı
Başbakan Friedrich Merz’in Çin ziyareti öncesi Bundestag’daki dış politika uzmanları, ekonomik bağımlılık, damping iddiaları ve Ukrayna savaşı konularının Pekin’de açıkça gündeme getirilmesini istedi.

Başbakan Friedrich Merz’in Çin’e yapacağı ilk resmi ziyaret öncesinde beklentiler yükseldi.

Merz, bu akşam Çin’e hareket ediyor. Çarşamba günü Pekin’de Başbakan Li Qiang tarafından askeri törenle karşılanacak olan Merz’in, ardından Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşmesi ve akşam yemeğine katılması planlanıyor.

"Diktatör" suçlaması

Federal Meclis’teki partilerin dış politika uzmanları, Merz’e Pekin temaslarında ekonomik gerilimleri açık biçimde gündeme getirmesi çağrısında bulundu.

SPD Meclis Grup Başkanvekili Esra Limbacher, Çin’in zaman zaman “agresif” olarak nitelendirilen ticaret politikasının Almanya’nın mevcut ekonomik sorunlarının bir parçası olduğunu söyledi. Yeşiller’den Omid Nouripour ise Çin’i “diktatörlük” olarak tanımlayarak, diğer ülkeleri bilinçli şekilde bağımlı hale getirdiğini savundu.

Limbacher, şansölyeye bir dizi somut başlık önerdi. Çelik ve otomotiv sektöründeki damping şüphelerinin ele alınması gerektiğini belirten SPD’li siyasetçi, özellikle nadir toprak elementleri gibi ham maddelerdeki yüksek bağımlılığın ve bunun doğurduğu siyasi baskı potansiyelinin de masaya yatırılmasını istedi.

“Made in Europe” vurgusu

Limbacher, Almanya’nın Çin ile güçlü ekonomik ve ticari ilişkilere ihtiyaç duyduğunu vurguladı.

Çin’in 2025 yılında Almanya’nın en önemli ticaret ortağı olduğuna dikkat çeken Limbacher, bunun karşılıklı çıkar temelinde sürdürülebileceğini ifade etti. Ancak Alman kamuoyunda “Made in Europe” talebinin güçlendiğini hatırlatarak, bu mesajın Pekin ziyaretinde göz önünde bulundurulması gerektiğini söyledi.

Gündemde nadir toprak elementleri var

Ziyaretin ana başlıkları arasında Alman şirketlerinin Çin’den sağladığı ham maddelere ve nadir toprak elementlerine olan bağımlılığı ile Çin pazarında adil rekabet koşulları yer alıyor. Merz’e 30 kişilik bir iş dünyası heyeti eşlik edecek. Görüşmeler kapsamında çeşitli anlaşmaların imzalanması bekleniyor.

Siyasi temaslarda Ukrayna savaşı ve diğer uluslararası krizlerin de gündeme gelmesi öngörülüyor. Programın son durağı teknoloji merkezi Hangzhou olacak.

Rusya vurgusu

Almanya’nın Çin’e ekonomik bağımlılığını azaltmasının hükümet için temel görevlerden biri olduğunu vurgulayan Yeşiller'den Omid Nouripour ise, “Bağımlılıkları azaltmak için elimizden gelen her şeyi yapmalıyız” dedi. Rusya’ya enerji alanındaki bağımlılığın geçmişte ağır sonuçlar doğurduğunu hatırlatan siyasetçi, benzer risklerin nadir toprak elementleri konusunda Çin için de geçerli olabileceğini söyledi.

Sol Parti temsilcileri, Merz’in Çin’e gitmesini ilke olarak olumlu karşıladı.

Sol Parti Eş Başkanı Jan van Aken Merz’e Çin’i Ukrayna ile Rusya arasındaki barış görüşmelerine dahil etme çağrısında bulundu.

Çin ile Rusya arasındaki özel ilişkinin barış çabaları açısından bir avantaj olduğunu savunan van Aken, Merz’in bunu görmesi gerektiğini belirtti.

ARTI49