Merkel’den sonra kim gelecek? Laschet, Merz, Röttgen yarışında kavga çıkmadı

Merkel’den sonra kim gelecek? Laschet, Merz, Röttgen yarışında kavga çıkmadı

Merkel sonrasını da belirleyecek olan CDU başkanlığı yarışında Friedrich Merz, Armin Laschet ve Norbert Röttgen için kader günü 16 Ocak 2021. Üç adayın kavga değil paralellik araması dikkat çekti.

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) genel merkezinin parti binası Adenauerhaus’taki ilk resmi turdaki tartışmalarda, CDU Meclis Grubu Başkanı Friedrich Merz, Kuzey Ren Vestfalya (NRW) Eyaleti Başbakanı Armin Laschet ile CDU dışişleri politikaları sorumlusu Norbert Röttgen arasında içerik açısından birçok paralellik olduğu ortaya çıktı. Taraflar kişisel saldırılardan kaçındı. Ancak eğitim, aile ve meslek uyumu konularında hararetli tartışmalar yaşandı.

ÜYELER İLGİYLE İZLEDİ

Televizyonda ve internette yayınlanan toplantı CDU liderliği için resmi parti içi seçim kampanyasının ise  başlangıcı oldu. 700’den fazla üye video, e-posta veya sesli mesaj yoluyla adaylara sorular yöneltti. Merz, Laschet ve Röttgen ekim ayı ortasında partinin gençlik örgütü Genç Birlik (Junge Union) etkinliğinden bu yana ilk kez bir araya geldiler.

LASCHET’TEN “YEŞİLLER” UYARISI

İlk rauntta Laschet, CDU’yu “sadece Yeşillere olası koalisyon ortağı olarak” bakmaması konusunda uyardı. Kuzey Ren-Vestfalya’daki FDP ile koalisyona işaret eden Laschet “Bu aslında bize yakın olan bir ortak. Anketlere göre, şu anda FDP’nin katılımıyla bir koalisyon kurulması mümkün değil.  Ancak hemen Yeşillere odaklanmanın yanlış olduğunu düşünüyorum” dedi. CDU’daki düşük kadın oranı sorulduğunda ise Laschet, bir sonraki federal kabinenin eşit sayıda erkek ve kadından oluşması gerektiğini söyledi.

KADIN VURGUSU

Röttgen partinin “kadınların CDU’ya katılmasını sağlayacak” kültürel bir değişime ihtiyacı olduğunu kaydetti. “Koalisyon” üzerine seçim kampanyası yürütmenin  yanlış olduğuna dikkat çeken Röttgen, ayrıca “CDU’nun iklim politikasında güvenilirliğe ihtiyacı var. CDU, bunu kendisine atfedilen piyasa ekonomisi yeterliliği ile birleştirmelidir” dedi. Diğer taraftan Merz de kadın kotasından ziyade CDU’nun kadın üye sayısının yükseltilmesinin asıl çözüm olduğu dile getirdi. Çevre politikalarıyla ilgili olarak ise Merz “Yasak değil, fikir gereklidir” dedi.

DİJİTAL KONGRE

CDU üst düzeyi korona salgını nedeniyle neredeyse bir yıldan bu yana havada asılı kalan genel başkanlık seçimini ocak ayı ortasında neredeyse tamamen dijital bir parti kongresinde gerçekleştirmeye karar verdi. Dijital kongreye 1001 delegenin katılması bekleniyor.

+49 – BERLİN

FOTO: DPA

HABERE YORUM KAT