Merkel'den sonra Almanya: SPD'yle mi Yeşiller'le mi koalisyon?

Merkel'den sonra Almanya: SPD'yle mi Yeşiller'le mi koalisyon?

Federal Almanya şimdiden Angela Merkel sonrasında Hıristiyan demokratların kimlerle koalisyon kurabileceği bilmecesini çözmeye çalışıyor. SPD'deki hızlı erime ve Yeşiller'deki hızlı büyüme şimdilik durmuş görünüyor.

Yeni kamuoyu araştırmaları Başbakan Angela Merkel'in son görev döneminde bir gerçeği ortaya çıkardı. Hıristiyan demokratlar, CDU ve CSU, Merkel'den sonra da, eğer büyük bir değişiklik ortaya çıkmazsa, iktidarda kalacak. Ancak CDU/CSU'nun iktidar planlarını gerçekleştirmesi için bir ortağa ihtiyacı olacağı da kesinleşti. Sandıktan bir “sol koalisyonun” çıkması ise şimdilik imkânsız gözüküyor. 

Bild gazetesi için hazırlanan bir anket, CDU/CSU'nun iktidar yarışındaki rakipsizliğini yeniden onayladı. Bugün seçim yapılsa sandıktan yüzde 36.5'lik bir oy oranıyla birinci parti çıkacağı anlaşılan Hıristiyan demokratların, koalisyon ortağı için önünde iki "sol seçenek" bulunduğu gözlendi. Ancak bu iki “sol seçeneğin” giderek birbirine yakın oy oranlarına sahip olduğu, Yeşiller'in geçen yılki atağını sürdüremediği de ortaya çıktı. 

Hızla eriyen sosyal demokratların partisi SPD'nin, bu gerilemesini şimdilik durdurduğu ve Yeşiller ile aynı orana ulaşabileceği belirlendi. Bugün yapılacak bir seçimde, Yeşiller Partisi yüzde 17, SPD ise yüzd 16'lık bir oy oranına ulaşabilecek gibi görünüyor. Irkçı eğilimlere yakınlığı artık gizlenemeyen sağ popülist AfD'nin yüzde 10.5 gibi bir oranla hızlı büyümesini durdurduğu gözlendi. Sol Parti yüzde 8, sağ liberal eğilimli Hür Demokrat Parti ise yüzde 7 civarında bir oy toplayabilecek. 

Bu sonuçlara bakınca, Yeşiller, SPD ve Sol Parti'den oluşan bir “sol koalisyonun” en fazla yüzde 41'lik bir orana ulaşabileceği ve hükümet kurma şansının bulunmayacağı anlaşılıyor. CDU/CSU ise iki seçeneğe sahip: SPD ile “Büyük Koalisyon” devam edebilir ve yüzde 52.5 oy oranıyla bu mümkün. Ama Hıristiyan demokratların Yeşiller Partisi ile bir koalisyonu da mümkün. CDU/CSU ve Yeşiller hükümetinin oy oranı yüzde 53.5'i bulacağı belirtiliyor. 

Bu da Merkel sonrasında CDU ve CSU'nun ortak belirlerken elini güçlendirici bir durum olarak değerlendiriliyor. 

+49-BERLİN

HABERE YORUM KAT