Merkel, UNESCO Barış Ödülünü teslim aldı

Merkel, UNESCO Barış Ödülünü teslim aldı

Angela Merkel, UNESCO Barış Ödülü'nü Fildişi Sahili'nin başkenti Yamoussoukro'da düzenlenen törenle aldı.

Eski Almanya Başbakanı Angela Merkel (sağda), mülteci krizinin yaşandığı yıllarda çok sayıda mülteciyi kabul ettiği için ​​​layık görüldüğü Birleşmiş Milletler Eğitim, Bilim ve Kültür Örgütü (UNESCO) Barış Ödülü'nü Fildişi Sahili'nin başkenti Yamoussoukro'da düzenlenen törenle aldı.

Ödülü veren jüri heyetinin başkanı Nobel barış Ödülü sahibi Denis Mukwege Merkel'i "diğer pek çok ülkenin korkuya kapıldığı bir dönemde" Almanya'nın kapılarını göçmenlere açtığı için övgüde bulundu.

Merkel'in kamuoyuna ve karar alıcılara kriz zamanlarında sadece başkalarının haklarının da savunulması gerektiğini ve her toplumun hiçbir ayrım gözetmeksizin insan haklarına saygı göstermeye ve bu hakları korumaya her zamankinden daha fazla ihtiyacı olduğunu gösterdiğini belirten Mukwege "İnsanlığınızı, dayanışma ruhunuzu, keskin etik anlayışınızı ve ilham verici liderliğinizi takdir ediyoruz." dedi.

Ödülü kabul ederken başta Ukrayna'daki savaş olmak üzere güncel mülteci krizlerini gündeme getiren Merkel "Avrupa'da savaş zamanının geçtiğini düşünüyorduk. Ancak Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik vahşi saldırısının gerçekleştiği geçen yılın 24 Şubat'ından bu yana, durumun böyle olmadığına dair üzücü bir sonuca vardık. Bu durum Avrupa'yı kökünden sarstı." ifadelerini kullandı.

Siyasete atılmadan önce fizikçi olan 68 yaşındaki Merkel 16 yıl süreyle Almanya Başbakanı olarak görev yaptı. Merkel geçtiğimiz yıl ekim ayında da Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği'nin Nansen ödülünü almıştı.

HABERE YORUM KAT