Merkel Almanyası, Trump ABD’sini böldü: Askeri harcama kavgası

Merkel Almanyası, Trump ABD’sini böldü: Askeri harcama kavgası

ABD Başkanı Trump, Amerikan birliklerinin Almanya’dan çekilmesinin Berlin’in önceliklerinden kaynaklandığını söyledi ve neden böyle hareket ettiğini anlattı. Amerikan yönetiminde şimdiden ikilik ortaya çıktı.

unnamed-3.jpg

Trump’ın parti içi rakiplerinden Mitt Romney bu planın çok ağır bir hata olduğunu bildirdi. Twitter hesabından bir açıklama gönderen Romney, “Bu, bir dostun ve müttefikin yüzüne atılmış bir tokattır” diye yazdı

 

YÜZDE 2’LİK SAVUNMA HARCAMASI 

“NATO’nun yüzde 2 hedefi”, NATO’nun her üyesinin 2024 yılına kadar GSYİH’sının yüzde 2’sini askeri harcamalar (“savunma”) için ayırmasını, en azından bu hedefe yaklaşmasını öngörüyor. Almanya henüz yüzde 1,38 ile bu rakamın oldukça altında kaldığı için eleştiriliyor. ABD’de bu oran yüzde 3,4. 

Amerikan yönetiminin bu duyurusu, Trump’ın kendi partisi içinde de büyük tartışmalara yol açtı. Trump’ın parti içi rakiplerinden Mitt Romney bu planın çok ağır bir hata olduğunu bildirdi. Twitter hesabından bir açıklama gönderen Romney, “Bu, bir dostun ve müttefikin yüzüne atılmış bir tokattır” diye yazdı. Trump’ın eski Güvenlik Danışmanı John Bolton da bu kararın hasımlara yanlış bir sinyal gönderdiğini ve müttefikleri artan küresel tehditler karşısında yaralanabilir konuma getirdiğini ifade etti. 

Bu arada Demokratların muhtemel başkan adayı Joe Biden’ın sözcüsü Andrew Bates, “Bu, ittifakı uzun süredir zayıflatmaya çalışan Vladimir Putin’e sunulmuş bir armağandır” görüşünü savundu. Ne ABD çıkarlarını ne de NATO’yu güçlendiren veya Rusya’yı caydıran böyle bir adım için Amerikan vergi yükümlülerinin milyarlarca dolar ödemesi gerektiğini hatırlatan Bates, Trump’ın bu kararının seçimi Biden’ın kazanması halinde gözden geçirileceğini bildirdi. 

+49-BERLİN

FOTO: Evan Vucci/DPA, Susan Walsh/DPA

Federal Almanya’daki ABD birliklerinin yaklaşık üçte birini buradan çekeceğini bildiren ABD Başkanı Donald Trump, Başbakan Angela Merkel’i ve izlediği siyaseti eleştirmeyi sürdürdü. 

Almanya’nın her yıl Rusya’ya satın aldığı enerji için milyarlarca dolar para ödediğini belirten Trump, Twitter hesabından yaptığı bir açıklamada “Bir de bizim Almanya’yı Rusya’dan korumamız gerekiyormuş. Bu nasıl bir şey?” diye sordu. Berlin’in NATO’ya yüzde 2’lik katkısıyla ilgili olarak son derece savsaklayıcı bir tavır takındığını savunan Trump, bu nedenle birliklerin bir bölümünün Almanya’dan çekileceğini belirtti. Trump, böylece, geçen ay duyurduğu asker çekme planının Almanya’nın çok düşük savunma harcamalarından kaynaklandığını bir kez daha yinelemiş oldu. 

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, dün yaptığı açıklamalarda, 12 bine yakın Amerikan askerinin Almanya’dan çekileceğini duyurmuştu. İki komuta karargâhının da Almanya’dan kaydırılacağını kaydeden Esper, kesin bir takvim vermemişti. Ancak bu planın gerçekleşmesi için Kongre’nin yapılacak harcamalara onay vermesi gerekiyor. 

 

HABERE YORUM KAT