Mart ayında yüzlerce Alman şirketi iflas etti: Yeni rekor seviye

Mart ayında yüzlerce Alman şirketi iflas etti: Yeni rekor seviye

Almanya'da iflas başvurusunda bulunmak zorunda kalan şirketlerin sayısı Mart ayında rekor düzeye yükseldi. Yine de uzmanlar gelecek konusunda iyimser olduklarını bildiriyor.

Şirket iflaslarının sayısı Mart ayında yeni bir rekor seviyeye ulaştı. "Handelsblatt" gazetesinin Ekonomik Araştırmalar Enstitüsü (IWH) rakamlarına dayandırarak verdiği habere göre, bir önceki ay kırılan rekor tekrar kırıldı.

Rakamlara göre, iflas sayısı bir önceki yılın Mart ayına göre yüzde 35, pandemi öncesi dönemdeki Mart ayı ortalamasının ise yüzde 30 üzerinde gerçekleşti. Bir önceki aya kıyasla şirket iflaslarının sayısı yüzde 9 artarak bin 297'ye yükseldi.

KORONA VİRÜSÜN ETKİLERİ

IWH araştırmacılarına göre bu artışın başlıca sebepleri daha yüksek faiz oranları ile daha yüksek enerji ve işgücü maliyetleridir. Ayrıca, hibe, kredi ve kısa çalışma gibi koronavirüs yardımları, sürekli artan fiyatlar karşısında iş modeli artık uygulanabilir olmayan birçok verimsiz şirketi hayatta tuttu iddia ediliyor.

Araştırmacılara göre özellikle etkilenen sektörler bir yandan emlak ve inşaat, diğer yandan da perakende sektörü. Daha önce bahsedilen sorunlara ek olarak, her iki sektör de mevcut ekonomik koşullardan özellikle zarar görmekte.

EN KÜÇÜK ARTIŞ SANAYİDE

Araştırmacılar en küçük artışı sanayide buldu. Burada iflas sayısı 2020'nin ilk çeyreğine kıyasla sadece yüzde 5 arttı. Hatta nakliye ve depolama sektöründe şirket iflaslarının sayısı yüzde 8 oranında düştü.

Genel olarak, IWH araştırmacıları sadece en büyük iflas eden şirketlerin yüzde onunda 11 bin çalışanın işini kaybedeceğini tahmin ediyor. Bu, korona öncesi dönemdeki ortalama Mart ayına kıyasla yüzde 42'lik bir artış anlamına geliyor.

MAYIS AYISINDAN SONRA DÜŞÜCEK

Ancak araştırmacılar, mevcut vasıflı işgücü açığının işsizlik rakamlarında kalıcı bir artışa yol açmayacağını varsaymakta. Genel olarak IWH, rekor rakamlara rağmen gelecek konusunda iyimser.

Büyük olasılıkla gerçekleşeceği düşünülen faiz indirimleri de şirketler için daha fazla rahatlama sağlayacak. Ancak her şeye rağmen araştırmacılar, iflas sayısının pandemi öncesi seviyelere dönmesinin biraz zaman alacağına inanıyor.,

ARTI49

HABERE YORUM KAT