Macron çıkış arıyor: “İslamcı Ayrılıkçılıkla Mücadele” projesinin adı değiştirildi

Macron çıkış arıyor: “İslamcı Ayrılıkçılıkla Mücadele” projesinin adı değiştirildi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron’nun geçtiğimiz günlerde açıkladığı “İslamcı Ayrılıkçılıkla Mücadele” yasa projesinin yeni adı “Laikliği ve Cumhuriyetçi İlkeleri Güçlendiren Yasa Tasarısı” oldu.

Fransa İçişleri Bakanı Gérald Darmanin’ın yaptığı açıklamaya göre, “İslamcı Ayrılıkçılıkla Mücadele” yasa projesi tepki çekince adı değiştirildi. 9 Aralık’ta hükümetin gündemine gelecek olan yasa projesinin yeni adının “Laikliği ve Cumhuriyetçi İlkeleri Güçlendiren Yasa Tasarısı” olacağı bildirildi. İçişleri Bakanı Darmanin, “Fikrimiz sabittir, radikal İslam olan ana ayrılıkçılıkla mücadele etmektir” dedi.

Öte yandan Gérald Darmanin’ın konuşmasındaki ikili tutum bazı çevrelerin dikkatini çekti. Darmanin, Müslümanlara “Fransız İslamı, tüm Müslümanların Cumhuriyet kanunlarını kendi tanrılarının kanunlarından üstün gördüğünden emin olmalıdır” derken, Katoliklere seslenerek “Katoliklerin endişelenmesine gerek yok” demişti.

Macron’un yasa projesinin muhalefeti ikna etmediği gözlendi. Sağcı Ulusal Birlik Partisi projeyi “içi boş bir siyasi manevra” olarak nitelendirirken, soldaki Boyun Eğmeyenler Partisi Başkanı Jean-Luc Mélenchon, Macron’un konuşmasını “ikiyüzlü ve kötü niyetli” bulduğunu belirtmişti.

+49 – PARİS

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT