Lübcke davasının baş sanığı itiraf etti: “Valiyi ben vurdum”

Lübcke davasının baş sanığı itiraf etti: “Valiyi ben vurdum”

Kassel Bölge Valisi Walter Lübcke cinayetine ilişkin davada baş sanık Stephan Ernst suçunu itiraf etti. Aşırı sağcı Ernst’in itirafını avukatı Mustafa Kaplan okudu. Ernst itirafıyla ilk verdiği ifadeyi teyit etmiş oldu. Ancak bir farkla.

Frankfurt Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde görülen davada ilginç gelişmeler yaşandı. Geçen yıl 2 Haziran’da evinin terasında başından kurşunlanarak öldürülen Hıristiyan Demokrat Parti’li (CDU) Kassel Valisi Walter Lübcke’nin katil zanlısı Ernst, ilk başta suçunu itiraf edip, olayın tek faili olduğunu ileri sürmüştü. Ancak daha sonra ifadesini geri çekerek Lübcke’nin kaza sonucu öldüğünü, olay anında yanında bulunan Markus H.’nın silahının birden ateş aldığını amaçlarının sadece Lübcke’yi korkutmak olduğunu iddia etmişti. Ancak son duruşmada ilk ifadesine dönüş yapan Ernst cinayeti kendisinin işlediğini söyledi.

Sanığın valiye yönelik nefretinin 14 Ekim 2015 tarihinde Kassel yakınlarındaki Lohfelden’de sığınmacıların kabulü ve barındırılmasıyla ilgili bir toplantıya dayandığı, söz konusu toplantıya Stephan Ernst ve Markus H.’nın da katıldığı biliniyor. 

YERİNDEN KALKINCA SİLAHI ATEŞLEDİM

Ernst itirafnamesinde olay günü Vali Lübcke ile konuşmak üzere Markus H. ile birlikte evine gittiklerini belirtti.  Lübcke’nin konuşma esnasında ayağa kalkmak istediğini, yerine zorla oturttuklarını kıpırdamamasını söylediklerini aktaran Ernst  Lübcke’nin  yeniden ayağa kalkmaya yeltendiğini görünce silahı ateşlediğini itiraf etti. 

Alman Basın Ajansı DPA’nın haberine göre pişmanlığını ifade eden Ernst “Biliyorum, bunun affı yok. Yaptığımız yanlıştı” dedi. 

ANGELA MERKEL’İN FOTOĞRAFI İLE ATIŞ TALİMİ

Bununla birlikte o dönemde psikolojik sorunlar yaşadığını ve “arkadaş“ olarak gördüğü  Markus H.‘nın radikalleşmesinde büyük etkisi olduğunu da söyleyen Ernst, birlikte atış talimi yaptıklarını da belirtti. Markus H.‘nın talimler sırasında Başbakan Angela Merkel’in fotoğrafını hedef tahtasına koyduğunu Lübcke’nin de resmine atış yapmak istediğini  bildirdiğini söyledi. Markus H.‘nın Lübcke için “vatan haini” dediğini de söyledi. 

Federal Savcı Dieter Killmer de dava iddianamesinde Stephan Ernst'in cinayeti yıllar boyunca en ince ayrıntısına kadar planladığını ileri sürmüş,  planlarını en geç Köln’de 2015/2016 yılbaşında meydana gelen cinsel taciz olayları ve Fransa’nın Nice kentindeki intihar saldırısı sonrasında kesinleştirdiğini savunmuştu. 

“YALAN İFADE AVUKAT HANNİG’İN FİKRİYDİ”

Diğer taraftan mahkemenin baş sanık Stephan Ernst’e yönelttiği ”ikinci ifaden yalan mıydı?“ sorusuna ise Ernst bunun azledilen avukatı Frank Hannig’in fikri olduğunu söyledi. 

Kassel Valisi Walter Lübcke cinayetiyle ilgili yürüyen davada ırkçı sanık Stephan Ernst’in savunma avukatı Frank Hannig azledilmiş yerine Kölnlü avukat Jörg Hardies'i savunma avukatı olarak atanmıştı.

Frankfurt Yüksek Eyalet Mahkemesi’nde görülen Kassel Valisi Walter Lübcke’nin öldürülmesiyle ilgili, davada savunma avukatının azlini sanık Stephan Ernst talep etmiş, diğer savunma avukatı Mustafa Kaplan da sanığın avukat Hannig’e güveninin tamamen sarsıldığını bildirmişti.

+49 – FRANKFURT

FOTO: Kai Pfaffenbach/Reuters Pool/DPA

HABERE YORUM KAT