Lauterbach’tan gençlere dördüncü doz önerisi

Lauterbach’tan gençlere dördüncü doz önerisi

Sağlık Bakanı Lauterbach, gençlere dördüncü korona aşısını öneriyor. Peki, güçlendirici aşıların ne gibi sonuçları var?

Korona olmasının üzerinden neredeyse bir ay geçen Federal Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, hala hastalığın sonuçlarından acı çekiyor. Baerbock yaptığı açıklamada: “Dördüncü aşımı olmama rağmen, beni gerçekten yere serdi” dedi.

Omikron, önceki varyantlardan daha kolay atlatıldığı için pandeminin seyrini değiştirdi. Enfeksiyon genellikle daha hafif atlatılsa da, Omikron hala genel olarak daha çabuk yayılıyor.

Robert Koch Enstitüsünün yayınladığı rapora göre, nüfusun sadece yüzde 7,5’i dördüncü doz aşısını yaptırdı. Rapora göre, birinci doz aşısını yaptıranların oranı yüzde 77,8, ikinci dozu yaptıranların oranı ise yüzde 76,2 olarak belirlendi. Şimdiye kadar yaklaşık 6,2 milyon kişi dördüncü aşısını yaptırdı. Ve aşılama çok hızlı ilerlemiyor. Şu anda ortalama olarak günde 29.000 kişi dördüncü doz aşısını yaptırıyor.

Enstitünün yayınladığı rapora göre, dördüncü doz aşısını yaptıranların yüzde 0,5’İ 12-17 yaş aralığındakiler, yüzde 2,3’ü 18-59 yaş aralığındakiler ve yüzde 21,5’i ise 60 yaş üstü kişiler.

Aşı Komisyonu dördüncü aşıyı kimler için öneriyor?

Daimi Aşı Komisyonu (Stiko) şimdiye kadar sadece birkaç gruba dördüncü aşıyı tavsiye etti:

-70 yaş üstü insanlar

-Yaşlılar ve bakım evlerinde yaşayanlar

-Bağışıklığı düşük olan insanlar

-Sağlık çalışanları, özellikle hastalarla doğrudan temas edenler

Lauterbach, gençler için dördüncü aşıyı öneriyor

Sağlık Bakanı Karl Lauterbach (SPD), 60 yaşın altındaki kişilere dördüncü aşıyı yaptırmalarını defalarca tavsiye ediyor. Lauterbach, dördüncü bir aşı ile “tamamen farklı bir korunma düzeyine sahip olursunuz” diyerek dördüncü aşıyı haklı göstermeye çalışıyor.

Daimi Aşı Komitesi ( Stiko ) başkanı Thomas Mertens, böyle bir tavsiyeyi haklı çıkaracak herhangi bir verinin bulunmadığını söyledi. Mertens, “Welt am Sonntag”a şunları söyledi:  ““Çok şey çok yardımcı olur” sloganı altında tıbbi önerilerde bulunmanın doğru olmadığını düşünüyorum” dedi.

İlk çalışmalara göre dördüncü aşı özellikle risk gruplarında yoğun bakım ve ölüme karşı korumayı artırıyor. Ancak üçüncü aşılama kadar etkili değil. Enfeksiyona karşı koruma da zamanla azalır.

Artı49                                                                                              Fotoğraf: Mufid Majnun - Unsplash

 

HABERE YORUM KAT