Kuzey Makedonya ve Arnavutluk arasında hükümetler arası toplantı düzenlendi

Kuzey Makedonya ve Arnavutluk arasında hükümetler arası toplantı düzenlendi

Kuzey Makedonya'nın başkenti Üsküp'te, Arnavutluk ile hükümetler arası toplantı yapıldı.

Kuzey Makedonya Başbakanı Dimitar Kovaçevski ve Arnavutluk Başbakanı Edi Rama, hükümetler arası toplantının ardından gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kovaçevski, iki ülke hükümetleri arasında enerji başta olmak üzere birçok alanda iş birliğin teşvik edilmesi noktasında bazı anlaşmalar imzalandığını söyledi.

Her iki ülke başbakanının, tüm alanlarda iş birliği yapma yönünde büyük bir iradeye sahip olduğunu dile getiren Kovaçevski, Avrupa yolculuğunda da beraber olduklarını belirtti.

Ülkelerin karşı karşıya kaldığı zorluklara değinen Kovaçevski, Kuzey Makedonya ve Arnavutluk'un "iyi komşuluk ilişkilerinin nasıl inşa edildiği" yönünde gerçek bir örnek teşkil ettiğini söyledi.

Kovaçevski, "Bugün Avrupa yolunda beraber yürürken ülkelerimizi nasıl geliştireceğimize, nasıl daha iyi yaşanılır hale getireceğimize adanmış bir şekilde çalıştığımızı teyit ediyor ve yarınların daha güzel olacağı yönünde umut verilmesine dair temelleri atıyoruz. Bu krizden dayanışma içerisinde beraber çıkacağız ve hiç kimse yalnız bırakılmayacak." diye konuştu.

Ayrıca Kovaçevski, ülkesinin NATO'ya üye olma sürecinde verdiği destekten dolayı Arnavutluk'a teşekkür etti.

Arnavutluk Başbakanı Rama da iki ülke hükümetlerinin yapıcı bir toplantı gerçekleştirdiğini ve 21 anlaşmaya imza attıklarını belirtti.

Rama, Arnavutluk'un Dıraç şehrinde yeni ticari limanın projelendirilmesi, Kuzey Makedonya'nın Struga şehrinde de bir kuru liman inşa edilmesi gibi altyapı alanındaki girişimlere yönelik görüş birliğine vardıklarını vurguladı.

İki hükümet arasında yapılan toplantının, Avrupa için son derece zorlu bir zamanda düzenlendiğine dikkat çeken Rama, Ukrayna'daki savaşı kendilerinin başlatmamasına rağmen bunun sonuçlarına katlandıkları görüşünü paylaştı.

Ülkeler birbirleriyle ne kadar iş birliği yaparsa, bu gibi karmaşık durumlarla o kadar iyi başa çıkabileceklerini söyleyen Rama, şöyle devam etti:

"Kuzey Makedonya ile halkımızın özgürlüklerine ve haklarına tam saygı duyulan ama aynı zamanda gelecek nesiller için de ortak bir gelecek inşa etmek için son derece güçlü temeller attığımız için büyük memnuniyet duyuyorum.".

İki ülke arasındaki ikili ilişkilerin hiç bu kadar iyi olmadığına işaret eden Rama, özellikle ekonomik alanda olmak üzere bu ilişkilerin sürekli iyileştiği vurgusunu yaptı.

Toplantı kapsamında, iki ülke bakanlıkları arasında birçok anlaşmaya imza atıldı.

Artı49
Fotoğraf:AA

HABERE YORUM KAT