Kuzey Akım projelerinde yaşanan yeni sorunlar Alman İstihbaratını harekete geçirdi

Kuzey Akım projelerinde yaşanan yeni sorunlar Alman İstihbaratını harekete geçirdi

Danimarka ve İsveç yetkilileri Kuzey Akım 1 ve Kuzey Akım 2 hatlarında gaz sızıntısı tespit etti. Alman istihbaratı ise olayın sabotaj olduğuna inanıyor. İlk değerlendirmeler Ukrayna bağlantılı güçlere işaret ediyor

Danimarka'da donanma yetkilileri, Baltık Denizi'nde, Rusya'dan Avrupa'ya giden bir boru hattında deniz trafiği için tehlikeli bir gaz sızıntısı gözlemlendiğini açıkladı.

Kuzey Akım 2 projesinin yürütücü firması Nord Stream 2'den yapılan açıklamada, Baltık Denizi'nde Danimarka'nın Bornholm Adası'nın güneydoğusundaki gaz boru hattında bir sızıntı tespit edildiği doğrulandı.

Boru hattının gaz ithal etmek için kullanılmasa da yine de doldurulduğu bildirildi.

Nord Stream 2, Almanya, Danimarka, İsveç, Finlandiya ve Rusya'daki sorumlu yetkililere konuya ilişkin bilgi verildiğini belirtti.

Almanya Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamada ise Almanya ve Danimarka'daki yetkililerle temas halinde olunduğu kaydedilerek "Şu anda gerçekleri açıklığa kavuşturmak için ilgili makamlarla görüş alışverişinde bulunuyoruz." ifadesine yer verildi.

Danimarka donanmasının yaptığı sızıntı açıklamasının ardından bir açıklama da İsveç Denizcilik İdaresi'nden geldi.

Yapılan açıklamada İsveç ve Danimarka sularındaki Kuzey Akım 1 hattının iki bölgesinde de sızıntı olduğu belirtildi.

Kurum sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, "Kuzey Akım 1 'de iki sızıntı var. Biri İsveç diğer Danimarka ekonomik bölgesinde. Birbirlerine çok yakınlar" ifadeleri kullanılduı.

ALMAN İSTİHBARATI SABOTAJ İHTİMALİ ÜZERİNDE DURUYOR
İki Kuzey Akım hattı üzerinde birden oluşan sızıntıların nedeni henüz bilinmezken, Alman federal güvenlik servisi konuyla ilgili soruşturmaya dahil oldu.

Tagesspiegel'de yer alan haberde güvenlik güçlerinin 'tesadüf' ihtimalini devre dışı bıraktığı ve olayın bir sabotaj olduğu inancında olduğu belirtildi. Gazetenin konuştuğu kaynaklar bu tip bir sabotaj operasyonunun önemsiz olmaktan uzak olduğu ve sadece dalgıçlardan oluşan özel birlikler ya da denizaltı yardımıyla yapılabileceği belirtildi.

Tagesspiegel gazetesi Alman güvenlik servisinin ön değerlendirmesinde, sabotajın Ukrayna ile bağlantılı güçler tarafından gerçekleştirilme ihtimali üzerinde durduğunu ancak diğer seçeneklerin de değerlendirildiği ifade edildi.

Gazeteye konuşan kaynaklar, sabotaj operasyonunun gaz tedariki kesilmeden önce planlanmış olabileceğine dikkat çekti.

HABERE YORUM KAT