Kuyruklar ve uçuş iptalleri: Almanya'da milyonlarca tatilci kaosla karşı karşıya...

Kuyruklar ve uçuş iptalleri: Almanya'da milyonlarca tatilci kaosla karşı karşıya...

Eyaletlerde tatil başlangıcından önce havaalanlarında şimdiden yoğunluk oluşmaya başladı. Tatil planınız varsa, her zamankinden daha erken havaalanında olmalısınız...

Tatil başlangıçları ulaşım şirketleri için genellikle stresli oluyor ancak bu yıl her zamankinden daha stresli olabilir. Uçakla tatile gitmek istiyorsanız havalimanlarında personel eksikliğinden dolayı check-in ve güvenlik kontrollerinde saatlerce bekleyebilirsiniz. Rezervasyonu yapılan uçuşların iptal edilebilmesi de söz konusu. Hafta sonu en kalabalık eyalet olan Kuzey Ren-Vestfalya’da tatillerin başlaması bazı problemleri gözler önüne serdi.

Sadece NRW'de milyonlarca yolcu

Korona kısıtlamalarının ardından tekrardan tatil yapmak isteyen yolcular, NRW’deki havalimanlarının sınırlarını zorladı. Kuzey Ren-Vestfalya'nın en büyük havalimanı olan Düsseldorf, yalnızca Cuma'dan Pazar'a 200.000'den fazla yolcu bekliyor. Köln/Bonn Havalimanı, tatillerde kriz öncesi seviyenin yaklaşık yüzde 86'sına tekabül eden 1,75 milyon yolcu bekliyor.

Binlerce çalışan kayıp

Yolcu kontrolünden uçak bakımına ve uçuş görevlilerine kadar: her yerde personel sıkıntısı var. Çünkü birçok havayolu çalışanı, işlerin durduğu pandemi döneminde yeni işler buldu. Federal Ulaştırma Bakanlığı geçtiğimiz günlerde, "Havacılık endüstrisinden alınan bilgilere göre, şu anda tüm alanlarda yaklaşık 2.000 çalışan kayıp" dedi. Havaalanı çalışma konseyleri, ülke çapında toplam gereksinimi 5,500 işçi olarak tahmin ediyor. Bu soruna hızlı bir çözüm mümkün değil, çünkü havaalanı yeni çalışanlarının uzun bir geçmiş kontrolünden geçmesi gerekiyor.

Düsseldorf Havalimanı'ndaki uzun kuyrukları kısaltmak için federal polis, güvenlik kontrolleri için takviye yapıldığını duyurdu. Federal polis sözcüsü Jens Flören, Cuma günü tatilin başlaması için üç ek kontrol şeridini zamanında devralacak ikinci bir servis sağlayıcının bulunduğunu söyledi. Polis sözcüsü: “Bunun özellikle yoğun zamanlarda durumu düzeltmeye yardımcı olacağını umuyoruz” dedi.

Personel sıkıntısı göz önüne alındığında, Frankfurt'taki havalimanı işletmecisi Fraport, idareden yönetim kuruluna kadar tüm çalışanları idare için kullanmak istiyor. Ancak ana seyahat günlerinde uzun kuyruklar tüm bunları engelleyemeyecek. Düsseldorf Havalimanı müdürü Schnalke, "Çok sayıda yolcunun yolculuklarında düzensizlikler, gecikmeler ve uzun kuyruklar olabileceğini” söyledi.

Uçuş iptalleri artıyor

Ne yazık ki tatilciler için tek sorun personel sıkıntısı olmayabilir. Tatillerin başlamasından önceki günlerde, Lufthansa'nın yan kuruluşu Eurowings'in en büyük iki Kuzey Ren-Vestfalya havalimanı olan Düsseldorf ve Köln'deki uçuş iptalleri arttı. Bir şirket sözcüsü, bu durumun nedeninin beklenmedik  yüksek düzeyde hastalık izni olduğunu söyledi. Eurowings de korona enfeksiyonlarındaki mevcut artıştan kurtulamadı. Haziran ayının başında Eurowings ve ana şirketi Lufthansa, personel eksikliği nedeniyle Temmuz ayı için 900 uçuşunu iptal etti.

Gezginler için ipuçları

Uçuşlarda beklenen gecikmeler göz önüne alındığında, ADV havaalanı birliği, hava yolcularının kalkıştan en az iki buçuk saat önce havaalanında olmalarını, mümkünse önceki akşam check-in yapmalarını ve mümkün olduğunca az el bagajıyla seyahat etmelerini tavsiye ediyor.

Haber Çeviri: Tuğba Ünal
Fotoğraf: Unsplash - lfcsfilipesousa

 

HABERE YORUM KAT