Kuş gribi virüsü insanlara sıçradı, salgın riski var mı?

Kuş gribi virüsü insanlara sıçradı, salgın riski var mı?

ABD bir kişiye H5N1 virüsü bulaştığına dair bir vaka tespit edildi. Hastalık Kontrol Merkez, etkilenen kişide "konjonktivit" görüldüğünü ve hastanın tedavi altında olduğunu bildirdi.

H5N1 kuş gribi virüsünün, sığırlardan insanlara bulaştığına dair ilk vakalar tespit edildi. ABD Hastalık Kontrol Merkezleri (CDC), etkilenen bir kişide "konjonktivit" belirtileri olduğunu ve antiviral ilaçla tedavi altında olduğunu bildirdi.

Bu durum kuş gribi virüslerinin zaman zaman insanlarda konjonktivite neden olabileceğini gösteriyor. Bunun nedeninin insan gözlerindeki bazı hücre reseptörleri kuşların solunum yollarındakilere benzer yapıda olması olarak söyleniyor.

HAYVANLARIN ÇOĞUNA BULAŞABİLİYOR

ABD’de H5N1’in en az beş eyalette süt inekleri arasında yayıldığı ve enfekte olan kişinin muhtemelen enfekte hayvanlarla temas ettiği belirtiliyor. H5N1, yabani kuşlar arasında yıkıcı salgınlara neden olmuş ve memelileri de enfekte etmişti. Bu virüs soyu, köpekler, kediler, ayılar ve foklar da dahil olmak üzere birçok farklı memeli türünde tespit edildi.

SANILDIĞINDAN DAHA FAZLA BULAŞICI

Sığırların H5N1 ile enfekte olması ve bu enfeksiyonun inekler arasında yayılması, influenza A virüslerine karşı genellikle duyarlı olmayan sığırlar için alışılmadık bir durum olduğu belirtiliyor. Bu enfeksiyonun doğrudan sığırlar arasında yayılıp yayılmadığı henüz bilinmemekte, ancak bu mümkün görülüyor.

H5N1 virüs hattı ile insan enfeksiyonları nadir olmakla birlikte, Mısır’daki kümes hayvanı pazarlarında yapılan bir araştırma, daha önce bilinenden çok daha fazla insan enfeksiyonu olabileceğini gösteriyor. Bunun virüsün memeliler için daha bulaşıcı olabileceğine işaret ettiği söyleniyor.

BESİ HAYVANLARI İÇİN DURUM BELİRSİZ

H5N1’den kaynaklanan risk şu anda düşük olarak kabul edilmekte ancak virüsün evcilleştirilmiş hayvanlarda görülmesi, insanlar için potansiyel bir risk oluşturabilir. Virüsün insan gıda zincirine girme olasılığı düşük olsa da ve pastörizasyon kontamine sütteki virüsü yok etse de, besi sığırlarının H5N1 ile enfekte olup olmadığı ve ne ölçüde enfekte olduğu henüz bilinmemektedir.

ARTI49

HABERE YORUM KAT