Küresel salgında tuhaf durum: Almanya’da çalışanlar doktora gitmez ve rapor almaz oldu

Küresel salgında tuhaf durum: Almanya’da çalışanlar doktora gitmez ve rapor almaz oldu

Almanya’da, hastalık nedeniyle rapor alıp işe gitmeyenlerin sayısındaki gerileme soru işaretlerine neden oldu. Korona günlerine bağlanan bu yeni gelişmenin, tehlikeli tuzaklar içerdiğine dikkat çekildi.

Küresel koronavirüs salgınının çalışan sınıfların bazı eğilimlerini değiştirdiği ortaya çıktı. Federal Almanya’da insanlar koronavirüs salgınına rağmen, uzmanlara göre ise “tam da o nedenle” çok daha az rapor almaya başladı. Böylece en ufak bir rahatsızlıkta doktora gidip çalışmama sıklığı iyice geriledi. 

Ülkenin en yaygın hastalık kasası AOK’den yapılan bir açıklama, eyaletlerde yaşanan ve medyada da haberleştirilen bir sürecin, artık federal düzeyde yaşandığına dikkat çekti.  AOK’ya göre, çalışanlar Covid-19 salgın koşullarında önceki yıllardan çok daha az rapor aldı. 

Özellikle bu yılın mayıs ve ağustos ayları arasındaki dönemde hastalık nedeniyle Almanya’da işe gitmeyenlerin sayısında yer yer önemli gerilemeler olduğu gözlendi. Bilimsel Enstitü (Wido) tarafından yorumlanan AOK verilerine göre, bu eğilimin çeşitli nedenleri var. Bu arada ülkenin bir diğer büyük hastalık kasası TK (“Techniker Krankenkasse”) de ülkedeki raporlu sayısının ortalamanın çok altında kaldığını bildirdi. 

BU EĞİLİMİN ARKASINDA NE VAR?

AOK Federal Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Martin Litsch, bu gerilemenin arkasında birçok neden olabileceğini belirtti. Litsch, DPA’ya şu açıklamalarda bulundu: 

“Çalışanlar kendisine virüs bulaşacağı korkusuyla muayene olmaya doktora gitmiyor olabilir. Diğer yandan, şu da mümkün ki, salgın bulaşma riskini bütün olarak daha bir geriletti. Daha çok insan evden çalışıyor, böylece işe giderken veya ofiste virüs bulaşma riski düşüyor. Ayrıca çalışanlar soğuk algınlığı gibi hafif hastalıklarda evden çalışmayı seçiyor ve rapor almaktan imtina ediyor.”  

Martin Litsch, mayıstan bu yana yukarı nefes yollarının akut enfeksiyonları nedeniyle çok daha az hastalık raporu alındığına işaret ederken, “Hafif soğuk algınlıklarında bile ofise gitmeme tavsiyesinin ciddiye alındığı açıktır” diye konuştu. AOK yöneticisi, evden çalışanların hasta olmalarına rağmen çalışmaya devam ettiklerini kaydederek bu eğilime karşı uyardı ve “Hasta olan, her durumda çalışmaya ara vermelidir. Yarı hasta diye bir şey yok” dedi. 

SON YILLAR VE 2020

Wido’ya göre, bu yılın mayıs ayında hastalık nedeniyle rapor alıp iş gitmeyenlerin oranı yüzde 4.4 olurken, bu oran geçen yılın aynı döneminde yüzde 5.2 idi. Haziran ayındaki raporlular oranı yüzde 4,5 oldu. Geçen yılın haziran ayında bu rakam yüzde 4,8 ve 2018’de de yüzde 5 idi. Ağustosta rapor alanların oranı ise yüzde 4,4 oldu. Bu oran geçen iki yılda ve aynı ayda yüzde 4,7 düzeyindeydi. 

+49-BERLİN

FOTO: Patrick Pleul/DPA

HABERE YORUM KAT