Küresel kömür tüketimi rekor seviyede

Küresel kömür tüketimi rekor seviyede

Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre, iklime zarar veren kömür tüketimi bu yıl dünya genelinde yeni bir zirveye ulaştı.

Uluslararası Enerji Ajansı'na (IEA) göre kömüre olan talep bu yıl her zamankinden daha yüksek olarak belirlendi. IEA, toplam tüketimin yüzde 1,4 artarak 8,5 milyar tona ulaştığını açıkladı. Avrupa ve ABD'de talepte yaşanan keskin düşüş, Asya'da artan tüketimle dengelendi.

Sadece Çin'de bir önceki yıla göre 220 milyon ton daha fazla kömür tüketildi ki bu da yüzde 4,9'luk bir artışa tekabül ediyor. IEA'ya göre, Hindistan'da yüzde sekizlik bir artış kaydedilirken, Endonezya'da tüketim yüzde on bir oranında arttı.

Uluslararası Enerji Ajansı'na göre kömür tüketimi Avrupa'da %23, ABD'de ise %21 oranında düştü. Bunun başlıca nedeni zayıflayan endüstriyel faaliyetler ve yenilenebilir enerjiler lehine kömür yakıtlı elektrik üretiminden uzaklaşılması.

IEA önümüzdeki yıl kömür tüketiminin düşmesini bekliyor. Ajans, "2024'ten itibaren küresel kömür talebinde düşüş yönünde bir eğilim olacağını varsayıyoruz" diye yazdı.

Bu hafta Dubai'de düzenlenen Dünya İklim Değişikliği Konferansı, fosil yakıtlı enerji üretiminin sonunun başlangıcını işaret etmeye karar verdi. İki hafta süren müzakerelerin ardından, yaklaşık 200 katılımcı ülke ilk kez fosil yakıtlardan uzak bir "geçiş" çağrısında bulunan bir metin üzerinde anlaştı.

ARTI49

HABERE YORUM KAT