“Kur’an koronadan  daha tehlikeli" demişti: Hofer’e suç duyurusu

“Kur’an koronadan daha tehlikeli" demişti: Hofer’e suç duyurusu

Ulaştırma eski Bakanı ve aşırı sağcı Avusturya Özgürlük Partisi (FPÖ) Genel Başkanı Norbert Hofer’in Kur'an-ı Kerim’e yönelik olumsuz ifadelerine Avusturya’da tepki yağdı.

Eski milletvekili ve Geleceğin Sosyal Avusturyası (SÖZ) partili siyasetçi Martha Bissmann sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, aşırı sağcı liderin bir seçim toplantısında salı akşamı kullandığı ifadelerine tepki göstererek, Hofer hakkında suç duyurusunda bulunacaklarını bildirdi. Türk toplumu temsilcileri de Norbert Hofer'e “Nazi söylemine sahip olduğu” gerekçesiyle sert tepki gösterdiler.

SAVCILARA "HOFER" ÇAĞRISI

Avusturya-Türkiye Ticaret Birliği Başkanı Yavuz Kuşçu, Avusturya'nın resmen tanıdığı ve 700 bin mensubu olan bir dinin aşağılandığını belirterek, yaşananları “Bu, dinsel bir ırkçılıktır” sözleriyle özetledi. Kuşçu, Avusturya'nın 2 milyar insanın inandığı bir dinle arada köprü kurmasının, kutsal kitabın koronavirüsle karşılaştırıldığı böyle bir söylem üzerinden mümkün olamayacağını belirtti. 

Avusturya Türk Kültür Cemiyeti Başkanı ve yayıncı Birol Kılıç da, Hofer'in sözlerini şiddetle reddederken, “Bu talihsiz seçilmiş sözcükler  bir Nazi söylemidir” dedi. Kılıç, Nazi dönemindeki basmakalıp ifadelerin tekrarına tanık olduklarını belirterek, “Böyle bir içeriği NSDAP'nin propanda gazeteleri ve resimlerinden alabiliriz” diye konuştu. Koronavirüsün bir parazit olduğunu hatırlatan Birol Kılıç, Hofer'in Nazi dönemindeki parazit benzetmelerinin yeniden sahne aldığını vurgularken şu ifadeleri kullandı: 

HER TÜR IRKÇILIĞA KARŞI

“Her türlü köktendinciliğe, siyasallaştırılmış inanca ve her tür ırkçılığa karşıyız. Burada tüm bir dine karar çalınamaz. Uyarıyoruz! Böyle ifadeler bir köktendinciye güç verir ve terörü Avusturya'ya getirir.”

Avusturya İslam Cemaati (İGGÖ) Başkanı Ümit Vural da Hofer’in Kur'an-ı Kerim’e yönelik olumsuz ifadeleriyle bütün Müslümanlara hakaret ettiğini belirterek, “Anlaşılan Hofer geçmişten hiçbir şey öğrenmemiş ve yeni çukurlar açmak istiyor. Gelişmiş bir toplumda Hofer’in olumsuz yaklaşımı nedeniyle özür dilemesi gerekir” ifadesini kullandı.

Bu tür olumsuz yaklaşımların Avusturya’da yerinin olmadığını vurgulayan Vural, Hofer’in iftiralarının ülkedeki hoşgörü ve dini özgürlük atmosferine zarar verdiğini kaydetti. Vural, “Kamunun tanıdığı bir kişinin bu yöndeki ifadeleri kesinlikle kabul edilemez ve sonuçları olmalıdır” görüşünü paylaştı. Vural, savcılara da çağrıda bulunarak, söz konusu olumsuz açıklamaların hukuki bir karşılığının olup olmadığının incelenmesini talep etti. 

SOSYAL MEDYADAN TEPKİ YAĞDI

Hofer, salı akşamı bir toplantıda, “Koronadan (yeni tip koronavirüs) korkmuyorum. Korona tehlikeli değil, Kur'an daha tehlikeli” ifadesini kullanmıştı. Hofer’in ifadelerine sosyal medyada çok sayıda gazeteci ve aktivist tepki göstermiş, oy oranı yüzde 27’lerden yüzde 10’lara gerileyen partinin bu tür itici açıklamalarla oylarını yükseltme çabası içinde olduğu yorumunda bulunmuştu.

+49 – VİYANA

HABERE YORUM KAT