Kupyansk şehrinde kalanlar top ve roket sesleri altında hayatlarını sürdürmeye çalışıyor

Kupyansk şehrinde kalanlar top ve roket sesleri altında hayatlarını sürdürmeye çalışıyor

Ukrayna'nın doğusundaki Harkiv bölgesine bağlı Kupyansk şehrinin merkezinde kontrol yeniden Ukrayna güçlerinin eline geçse de şehrin çevresinde çatışmalar devam ediyor

Savaş nedeniyle Kupyansk sakinlerinin çoğu tahliye olsa da evlerini terk etmek istemeyen halk, top ve roket atışı sesleri altında temel ihtiyaçlardan yoksun, hayatlarını devam ettirmeye çalışıyor.

Ukrayna güçleri, 12 Eylül'de Harkiv bölgesinde yer alan ve strateji konuma sahip Kupyansk şehrinin kontrolünü Rus güçlerinden geri aldı.

Rus güçlerinin, şehrin yakınındaki Oskil Nehri'nin doğusunda savunma hattı oluşturduğu belirtiliyor. Bu nedenle şehir merkezinde olmasa da çevresinde iki taraf arasındaki çatışmalar iki haftadan fazla süredir devam ediyor.

Sakinlerinin çoğunun tahliye olduğu şehrin sokaklarında, top ve roket atışlarının çıkardığı korkutucu sesler yankılanıyor.

Özellikle şehir merkezinde yıkımın fazla olduğu Kupyansk'tan ayrılmak isteyenler Ukraynalı gönüllülerce tahliye ediliyor.

"İnsanlar Altından Daha Değerlidir" isimli Ukraynalı yardım kuruluşunda gönüllü olan Dima Nazarçuk,  yaptığı açıklamada, savaşın başladığı günden bu yana Mariupol da dahil olmak üzere çatışma bölgelerinden insanları tahliye ettiğini belirtti.

Bölgedeki sivilleri tahliye etmek için Kupyansk'a geldiğini ifade eden Nazarçuk, "Karşı tarafta (şehrin doğusunda) daha çok sivil var. Onları da tahliye etmeye çalışacağız. İki gündür buradayız. Arabayla hareket etmek mümkün olmadığı için sabah erken kalıp yürüyerek insanları arıyoruz. Onları depolarda (sığınaklarda) buluyoruz, oradan çıkartıyoruz ve daha sonra (tahliye) araçlarına kadar getiriyoruz." dedi.

Nazarçuk, çabalarına rağmen şehri terk etmek istemeyenlerin de olduğunu kaydetti.

 Yemekler odun ateşinde pişiriliyor

Şehirde, elektrik, su ve doğal gaz hizmetleri verilemiyor.

Elektrik ve doğal gaz olmadığı için şehirde kalanlar, evlerinin önünde açık havada odun ateşinde yemeklerini pişiriyor.

Kupyansk sakinleri, içmek ve diğer ihtiyaçlarını karşılamak için yakındaki kuyulardan bidonlarla su taşıyor.

Yağmur suları evlerdeki ihtiyaçlar için kullanılıyor

Bazı şehir sakinleri, çatılardan borularla akan yağmur sularını kaplara toplayarak bulaşık ve diğer ihtiyaçlarında kullanmak üzere evlerine taşıyor. Tüm bu olumsuzluklara rağmen yaşlılar çoğunlukta olmak üzere çok sayıda kişi, şehirde kalmaya devam ediyor. Bu kişilerden bazıları evlerini terk etmek istemediği için kimi de maddi imkansızlıktan dolayı tahliye olmaya yanaşmıyor.

Şehirde kalanlara, yardım kuruluşlarınca gönderilen gıda kolileri dağıtılıyor.

Kupyansklılar, yağmur ve soğuk havaya rağmen bu yardımları alabilmek için uzun kuyruklar oluşturdu.

"Nereye gidebiliriz ki?"

Kaldığı apartmanın önünde odun ateşinde yemek yapan 69 yaşındaki Valentina Kravçenko, gıda ihtiyaçlarının büyük bir kısmının yardım kuruluşları tarafından karşılandığını belirtti.

Kravçenko, ekmeğin 3 günde bir geldiğini, bunun da yetmediğini ifade etti.

Şehirden tahliye olmayı istemediğini dile getiren Kravçenko, "Nereye gidebiliriz ki, nereye? Harkiv'e mi? Oraya da ateş açıyorlar. Ayrıca orada ev bulmak gerek, bulmak nasıl mümkün olsun ki? Tek gecelik ev kirası 700 grivna (350 Türk lirası). Bu yüzden burada oturuyoruz. Her şey (kader) Tanrı'nın gücüne bağlı." dedi.

"Füzeler uçarken korkmamak mümkün mu?"

Kupyansk'ta kalmaya devam eden 41 yaşındaki Artiom, saldırıların yoğun olduğu zamanda kötü günler geçirdiklerini ve 3 gece evlerinin olduğu apartmanın bodrumundaki sığınakta kaldıklarını dile getirdi.

Mahallelerinde saldırıların izlerinin olduğunu söyleyen Artiom, "Daha yeni bombardıman oldu, 3 gün önce füze buraya isabet etti ve pencereler yıkıldı. Burada (sığınakta) insanlar yatıyordu, sandalyelerin, kovaların üzerine yattı insanlar. Akşam olunca buraya geldik ve sabahlara kadar burada kaldık." diye konuştu.

Artiom, Kupyansk çevresindeki çatışmalar nedeniyle korku içinde olduklarını dile getirerek "Şehirde atışlar devam ediyor. Korkuyoruz, nasıl korkmayalım? Füzeler uçarken korkmamak mümkün mu? Barışın, her şeyin iyi olmasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Artı49
Fotoğraf:AA

HABERE YORUM KAT