Kriz ve şaşkınlık büyüyor: İngiltere komple karantinaya girdi

Kriz ve şaşkınlık büyüyor: İngiltere komple karantinaya girdi

Üzerinden 24 saat bile geçmeden, Boris Johnson, keskin bir U dönüş yaparak ülkenin 2 ay süreyle komple karantinaya girdiğini açıkladı.

Yılın ilk röportajını canlı yayında BBC ekranlarında Andrew Marr’a veren Boris Johnson, 3 Ocak pazar sabah yaptığı açıklamalarla “önümüzdeki haftalarda çok daha katı kurallar gelebilir” demişti. Bu sözlerinin üzerinden 24 saat bile geçmeden medyaya hükümetin olağanüstü bir hareketlilik içinde olduğu haberleri yansımaya başladı. Hemen ardından da, 4 Ocak pazartesi akşamı saat 8’de canlı yayında Boris Johnson’ın halka sesleneceği duyuruldu. Yayın akışları değişti, BBC özel yayına geçti.

Başbakan’ın söyledikleri kısa ve netti: “Tüm İngiltere, komple kapanıyoruz, okullar ve üniversiteler dahil, şubat ayındaki sömestre bitimine kadar, karantina devam edecek.”

YÖNTEM AYNI, CEZALAR FARKLI

Konulan kurallar mart ayındaki ilk karantina ile paralellik gösterse de, cezai yaptırımların çok daha ağır olduğu yeni bir karantina dönemine girildi. Başbakan’ın açıklamasına eş zamanlı olarak hükümetin web sayfasında yeni kuralları açıklayan oldukça uzun bir manifesto yayınlandı. En yüksek para cezasının 6 bin 400 pound olduğu gözlerden kaçmadı.

“U DÖNÜŞ” MUHALEFETİ SEVİNDİRDİ

Muhalefet lideri Sir Keir Starmer, başbakanın 3 Ocak pazar sabahı canlı yayınlanan röportajının ardından, hükümetin 24 saat içinde komple karantina kararı alması gerektiğini söylemişti. Starmer haklı çıktı, Johnson muhalefetin sözünü dinledi.

Karantina kararının halka sesleniş ile duyurulmasının ardından, Starmer,  canlı yayında BBC’ye verdiği demeç ilgi topladı. Starmer verdiği demeçte, “Hükümetin kararlarını ve yaptıklarını eleştirebiliriz, ancak bu karar doğru bir karardır ve hükümetle birlikte çalışacağız, salgından birlikte mücadele ederek kurtulacağız” diyerek desteğini açıkladı.

HEDEF PASKALYA DÖNEMİ

Günlük vaka sayılarının 60 bine yaklaşması, alınan önlemlerin bir türlü istenen neticeyi vermemesi nedeniyle, hükümetin bu denli ani bir karar verdiği söyleniyor. Yılın son haftasında, 30 Aralık günü AstraZeneca aşısının onay alması ve 4 Ocak pazartesi de aşının başlamış olmasının yanı sıra, 31 Aralık gününden itibaren ülkede 20 milyon kişinin Tier 4 sistemine alınması en az üç hafta boyunca değişiklik olmayacağının göstergesi olarak yorumlanıyordu. 

Ancak Tier 4’ün başladığı daha bir hafta olmadan tüm ülkenin uzun bir karantina dönemine sokulması, durumun ciddiyetini gözler önüne seriyor. Hükümet, son derece kararlı bir strateji izleyerek, nisan ayındaki paskalya tarihine kadar, ülkede 30 milyon kişinin aşılanmasını hedefliyor. 64 milyonluk nüfusun yarıya yakınının aşılanmış olması virüse karşı sürü bağışıklığı sağlayacağı için, salgının etkisinin de azalacağı öngörülüyor. 

GÖZDE SAPANLI – BİRMİNGHAM

FOTO: Erik Mclean on Unsplash

HABERE YORUM KAT