Kramp-Karrenbauer'in halefi kim olacak? CDU liderliği için Rita Süssmuth’un favorisi Armin Laschet

Kramp-Karrenbauer'in halefi kim olacak? CDU liderliği için Rita Süssmuth’un favorisi Armin Laschet

Federal Meclis eski Başkanı Rita Süssmuth CDU Genel Başkanlığı yarışında favorisinin Armin Laschet olduğunu açıkladı. Süssmuth’a göre Laschet “birleştirici”.

Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisi 16 Ocak’ta dijital gerçekleşecek oylamada Genel Başkanını belirleyecek. Annegret Kramp-Karrenbauer’un halefinin kim olacağı tartışmalarına 

Federal Meclis eski Başkanı Rita Süssmuth da katıldı ve Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Armin Laschet’in CDU liderliği için en uygun isim olduğu yönünde görüş belirtti.

“FARLI DÜŞÜNENLERE KARŞI BAKIŞINI DEĞİŞTİREBİLİYOR”

Norbert Röttgen, Friedrich Merz ve Armin Laschet arasındaki liderlik yarışına ilişkin Alman Basın Ajansı dpa’ya yaptığı açıklamada eski Aile Bakanı Süssmuth Laschet’e destek vermesini şu sözlerle gerekçelendirdi: “Armin Laschet sorumluluk almayı yıllar içinde öğrendi. Her şeyden önce, insanların bir arada kalmasının onun için ne kadar önemli olduğunu fark ediyorum. Herkesi vatandaş olarak görebiliyor.  İkincisi ise  farklı düşünen veya farklı davrananlara yönelik bakışını değiştirme yeteneğine sahip. 

“HİÇ KADIN ADAY OLMAMASI ÜZÜCÜ”

Ve benim için çok önemli olan üçüncü niteliği ise her zaman kendimize sormamız gereken bir soru: ‘Konumumu korumalı mıyım yoksa düzeltmem gerekir mi? Onun bu dengeleyici tavrını seviyorum. Bunlar onun hakkında çok takdir ettiğim şeyler. Ancak bununla birlikte diğer adayların liderlik için yetenekleri olmadığını da söylemiyorum.” 

CDU’nun Kadın Birliği’nin  eski yöneticisi de olan Rita Süssmuth diğer taraftan hiç kadın adayın olmamasını ise  “üzücü” olarak niteledi. 

KADIN BİRLİĞİ “MERZ”E UZAK DURUYOR

Öte yandan dpa’ya ulaşan bilgiye göre Kadın Birliğinin federal yürütme komitesinin dört saatlik telekonferansında söz alanların on ikisi onu da Röttgen’i destekleyen konuşmalar yaptılar.

Merz'i destekleyen konuşmacıların sayısı ise ikiyi, üçü geçemedi. 

Bu oranlar da Hıristiyan demokratların Kadın Birliği’nin üst düzeyinin Merz'i yeni parti lideri olarak görmek istemediğini ortaya koydu. Parti kongresindeki 1001 delegenin yaklaşık 300'ü kadın.

“MERKEL’İN YOLNDAN GİTMELİYİZ”

Öte yandan Kuzey Ren-Vestfalya Başbakanı Armin Laschet Rheinische Post gazetesine yaptığı açıklamada genel seçimlerin ardından partisine Başbakan Angela Merkel'in hükümet politikasını terk etmemesini tavsiye etti. Laschet “Ortadaki  duruşumuz ve  hükümetin izlediği  rota büyük destek gördü. Bunun federal seçimlere de yansıtılması gerekir. 

Bu nedenle Angela Merkel’in izlediği politikalara mesafe koymamak gerekir.  202li yıllardaki teknolojik, sağlık, ekonomik ve bütçeyle ilgili konulara yanıt verebilmek ve 16 yıllık hükümetin birçok başarısını güvenle temsil etmek akıllıca olacaktır” dedi.

LASCHET RAKİPLERİNE SESLENDİ: “YEŞİLLER’İ ÇOK KONUŞMAYIN”

Başbakan Laschet partili arkadaşlarının ”Birlik’90 / Yeşiller” ile ilgili söylemleriyle ilgili şikayetini ise “Yeşiller hakkında rakiplerim tarafından bile çok fazla konuşuluyor. CDU-Yeşiller koalisyonunun kaçınılmaz bir sonuç olduğu iddia ediliyor. Ancak Yeşiller çoğunluk sağlanacaksa Almanya Sosyal Demokrat Parti, Sol Parti ile de  işbirliği yapmaktan kaçınmayacaktır. Bu nedenle CDU'nun yeterince güçlü olması gerekir. Ve liberaller de” sözleriyle dile getirdi.

DOĞRU ORTAK “FDP”

CDU’nun Hür Demokrat Parti (FDP) ile daha çok örtüştüğünü söyleyen Laschet “Birçok önemli siyasi konuda çok benzer temel anlayışa sahibiz. Yeşiller ile bir koalisyon da oluşturabilirsiniz, ancak bu daha büyük ve daha karmaşık temel tartışmaları gerektirir” diye konuştu.

YEŞİL KELLNER: “CDU’NUN HİÇBİR ADAYINI BEĞENMİYORUM”

Armin Laschet’in Başbakan olduğu Kuzey Ren-Vestfalya eyaletinde CDU-FDP koalisyonu iktidarda. Diğer taraftan Yeşiller partisi üst düzey politikacılarından Michael Kellner RND’ye yaptığı açıklamada “Yeşiller kimin CDU lideri olacağı konusunda hiçbir tercihe sahip değil. Açıkçası CDU’nun hiçbir adayını beğenmiyorum” dedi. 

+49 – BERLİN

 

HABERE YORUM KAT