“Kozmik Öpücük” misyonu yıl sonunda: Alman astronot Maurer yıldızlara uçmak için eğitim alıyor

“Kozmik Öpücük” misyonu yıl sonunda: Alman astronot Maurer yıldızlara uçmak için eğitim alıyor

Matthias Maurer, 2021'de Uluslararası Uzay İstasyonu ISS'ye seyahat edecek bir diğer Alman astronot olacak. Korona gölgesinde uzaya uçuş ise her zamankinden daha büyük bir zorluğu içinde barındırıyor.

Astronot Matthias Maurer Astronot Matthias Maurer, ESA tesislerinde Avrupa Astronot Merkezi'nde (EAC) eğitimine devam ediyor. Maurer, 2021'in sonunda Uluslararası Uzay İstasyonu ISS'ye doğru yola çıktığında, Almanya'nın uzaydaki bir sonraki astronotu için de uzun bir bekleyiş sona ermiş olacak. 

ALTI AY İSS’DE KALACAK

Alman Basın Ajansı DPA’ya konuşan Maurer, ”Şu anda oldukça rahatlamış hissediyorum. Birkaç yıldır uzaya gitmek için çalışıyorum, ancak fırlatma rampasında kapsülün içinde oturunca heyecanlanacağımı sanıyorum. Yaklaşık altı ay ISS istasyonunda çalışacağım ve çok sayıda bilimsel ve teknik deney yapacağım. Ancak bu, görev süresi  kurulumlara ve onarımlara bağlı olacak” dedi.

SOĞUK HAVADA ÇADIRSIZ ERZAKSIZ EĞİTİM GÖRDÜ

Öte yandan Maurer, İsveç'te soğuk havada, uyku tulumu olmadan, çadırsız ve erzaksız hayatta kalma eğitimine gönderildi. Rusça ve Çince öğrendi.

”Bana meydan okuyan en büyük şey kışı ve korona salgınını sağlıklı atlatmak. Ciddi bir şekilde hasta olursam, görevimi kaybederim. Bu yüzden Covid-19 beni en çok endişelendiriyor” diyen Maurer maske ile antrenman yapıyor ve özel hayatını son derece kısıtlı yaşıyor. Örneğin, bir restorana en son ne zaman gittiğini hatırlamıyor bile. 

ISS istasyonunda ailesini ve arkadaşlarını kesinlikle özleyeceğini söyleyen Maurer “Ama uzaydaki deneyimlerimin muhteşem olacağına eminim” diyor.

TOM CRUISE’UN UZAY ÇEKİMLERİNE DESTEK

Yanına  hatıra olarak kırmızı bir tebeşir taşı aldığını belirten Maurer şöyle konuşuyor: 

“Belki bu tebeşiri  bir Hollywood yıldızına gösterebilirim. Hollywood yıldızı aktör Tom Cruise ISS uzay istasyonunda bir film çekmeyi planlıyor ISS ortaklarının film çekimine olanak vermesinin iyi ve önemli olduğunu düşünüyorum. Böyle bir prodüksiyon, uzaydaki çalışmanın daha fazla tanınmasına ve kamuoyu bilinci ile siyasetten daha fazla destek almasına katkıda bulunabilir. Uzay turizmi ise gelecekte tüm insanlara erişim sağlamaya da yardımcı olabilir. Yüz yıl önce insanların uçağa binmesi dahi istisnai bir durumdu. Bunu bugün herkes yapabilir. Bence orta vadede uzayda da benzerini göreceğiz. Her durumda, bundan çok memnun olurum.”

UZAY BOŞLUĞUNDA DA ÇALIŞACAK

Her şey planlandığı gibi giderse, Maurer, Florida'daki Kennedy Uzay Merkezi'nden fırlatıldıktan sonra uzaya giden on ikinci Alman astronot, ISS'deki ise dördüncü Alman astronot olacak. Maurer görevi esnasında muhtemelen istasyondan çıkarak uzay boşluğunda da çalışmalar yürütmek zorunda kalacak. 51 yaşındaki Maurer ilk uçuşa çıkan en yaşlı Alman uzay adamı olacak. 18 Mart 1970'de Saarland’da St. Wendel kentinde dünyaya gelen Maurer materyal bilimi alanında doktorasını yaptı ve Avrupa Uzay Ajansı Esa'ya başvurduktan sonra 8 binden fazla adayı geride bıraktı.

Maurer’a uzay yolculuğunda NASA astronotları Thomas H. Marshburn, Raja Chari ve henüz adı belirlenmemiş dördüncü mürettebat üyesi eşlik edecek.

SPACEX’İN UZAY GEMİSİ

Uzay gemileri ise SpaceX roket şirketinden bir Crew Dragon kapsülü olacak. Özel nakliye araçları büyük ölçüde insanlı uzay yolculuğunun geleceği mi sorusuna  ise ESA astronotu “Kesinlikle evet.  SpaceX’in şimdiye kadar başardığı ve genellikle daha geniş uzay yolculuğu yelpazesinde sunduğu şey gerçekten iyi bir performans” yanıtını veriyor. 

Son Alman astronot Alexander Gerst, 2014 ve 2018 yıllarında Rus Soyuz kapsülleri ile uzaya uçtu. “Kozmik Öpücük” ise Maurer'in uzay misyonunun adı. Maurer’e göre bu ad, “uzaya duyulan sevginin ilanı”. 

Yaklaşık 400 kilometre yüksekliğindeki uzay istasyonu, insanlar ve uzay arasında bir bağlantı oluşturuyor. ISS, saatte yaklaşık 28 bin kilometre hızla tüm dünyayı yaklaşık 90 dakika içinde turluyor. Uzay adamları ISS’den baktıklarında gezegenimizin görünüşüne her defasında hayran kaldıklarını bildiriyorlar. Şehirler geceleri, okyanuslar da gündüzleri parlıyor. Uçan laboratuvara ABD ve Rusya'nın yanı sıra başta Avrupalılar, Japonya ve Kanada olmak üzere bir düzine ülke katılıyor. 2000 yılının sonundan beri İSS  uzay adamları tarafından kalıcı olarak kullanılıyor.

+49 – KÖLN

FOTO: DPA

HABERE YORUM KAT