Kötümserlik yayılıyor: Alman iş dünyasının morali ikinci dalgayla daha da bozuldu

Kötümserlik yayılıyor: Alman iş dünyasının morali ikinci dalgayla daha da bozuldu

Almanya’da geçen ay 92,5 puan olan Ifo İş Dünyası Endeksi, kasımda 90,7 puana düşerken, ülkede Covid-19 vakalarındaki artışın yeni kısıtlamalara neden olmasının ardından Alman şirketleri daha da kötümser beklentiler içine girdi.

Merkezi Münih’te bulunan Ekonomi Araştırma Enstitüsü (Ifo), yaklaşık 9 bin firmanın katılımıyla gerçekleştirdiği kasım ayı Almanya İş Anketi nihai sonuçlarını yayımladı. Buna göre, ekimde 92,5 puan olan Almanya’da sanayi ve ticarete ilişkin İş Dünyası Endeksi, Covid-19 vakalarındaki artışın yeni kısıtlamalara neden olmasının etkisiyle bu ay 90,7 puana geriledi. Böylece endeks, 2 ay art arda düşüş kaydetmiş oldu. 

Söz konusu dönemde Almanya’da Ifo Beklentiler Endeksi 94,7’den 91,5 puana, Mevcut Durum Endeksi de 90,4’ten 90 puana geriledi.

Ifo’nun anketine göre, görünüm, işletmelerin geçici olarak kapandığı özellikle hizmetler sektöründe oldukça kötü olurken, imalat sektöründe ise şirketlerin mevcut durum değerlendirmelerinde belirgin bir şekilde iyileşme ve siparişlerde geçen aya göre daha yavaş da olsa yükselme görüldü.

BELİRSİZLİK ARTIYOR 

Ifo Başkanı Clemens Fuest, konuya ilişkin değerlendirmesinde, Alman yöneticiler arasındaki duyarlılığın kasımda kötüleştiğini belirterek, şunları kaydetti:

“Ifo İş Dünyası Endeksi, ekimde 92,5 puandan kasımda 90,7 puana indi. Düşüş, her şeyden önce şirketlerin çok daha karamsar beklentilerinin sonucuydu. Şirketlerin mevcut durum değerlendirmeleri de biraz daha kötüydü. İş dünyasında belirsizlik arttı. Covid-19’da ikinci dalga, Almanya’nın ekonomik toparlanmasını kesintiye uğrattı.”

Almanya’da ekonomi, ikinci çeyrekte yüzde 9,8 küçüldükten sonra üçüncü çeyrekte yüzde 8,5 genişlemişti. Dördüncü çeyreğin başındaki ekonomideki toparlanmaya rağmen Covid-19 salgınında artan vaka sayısı, seyahat uyarıları ve yeni kısıtlamalarla ilgili endişelerin bundan sonraki süreçte toparlanmanın kırılgan kalmasını sağlayacağı belirtiliyor.

MERKEL YENİ ÖNLEMLERİ GÖRÜŞECEK

Öte yandan, Almanya’da salgının yayılmasının önlenmesi ve vakalardaki artış hızının düşürülmesi için 2 Kasım’da yeni tedbirler uygulanmaya başlanmıştı. Kamuda söz konusu kısıtlamaların uzatılıp uzatılmayacağı belirsizliğini korurken, Başbakan Angela Merkel’in, 25 Kasım’da, eyalet başbakanları ile Covid-19’un yayılmasını önlemek için bir sonraki adımları görüşmesi bekleniyor.

Ekonomistler, yeni tedbirlerin imalat ve inşaat sektörünü doğrudan etkilemese de ülkede ekonomik faaliyetlerin yılın son çeyreğinde durgunlaşmasını ve ekonominin yeniden küçülmesini bekliyor.

Alman hükümetine ekonomik danışmanlık yapan Ekonomi Bilirkişi Kurulu, Covid-19 salgını nedeniyle Alman ekonomisinde bu yıl yüzde 5,1’lik bir daralma, 2021’de ise yüzde 3,7’lik bir büyüme öngörüyor.

+49 – MÜNİH

FOTO: A.A.

HABERE YORUM KAT