Kosova’da "8 Mart Dünya Kadınlar Günü"  yürüyüşü

Kosova’da "8 Mart Dünya Kadınlar Günü" yürüyüşü

Kosova'nın başkenti Priştine'de 8 Mart Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla kadına yönelik şiddete dikkat çekmek amacıyla yürüyüş gerçekleştirildi.

Yüzlerce kişinin katıldığı yürüyüşte “Kadın cinayetleri önceden uyarılıyor", “Daha kaç kadın tecavüze uğrayacak”, “Kahrolsun ataerkillik” yazılı pankartlar açıldı, slogan atıldı.

Yürüyüşü organize eden "Yürüyoruz, kutlamıyoruz!" topluluğu temsilcisi Merishane Syla, Kosova'da 15 yıldan kısa sürede 50'den fazla kadının öldürüldüğünü ve yılda 2 binden fazla kadının şiddet gördüğünü söyledi.

Kadınlar için kazanılan her hakkın özenle korunması gerektiğini belirten Syla, "Evde ve dışarıda çalışıyoruz. Günün çoğu zamanını başkalarına ayırıyoruz. Temizlik, yemek pişirme, bakım ve çok azımız bu iş için para alıyoruz. Çok azımız siyasetin içindeyiz. Hiçbirimiz bir belediyeyi yönetmiyoruz. Oturduğumuz evleri temizlememiz bekleniyor ama çok azımız bu evlerin sahibi." ifadelerini kullandı.

Başkent Priştine’deki Adalet Sarayı önünde başlayan yürüyüş yaklaşık 1 saatin ardından Başbakanlık Binası önünde yapılan konuşmaların ardından sona erdi.

Öte yandan Kosova’nın güneyindeki Prizren’de faaliyet gösteren Orkide Kadınlar Derneği üyeleri, 8 Mart Dünya Kadınları Günü dolayısıyla Türkiye’de yaşanan depremlerde hayatını kaybeden kadınlar anısına Türkiye’nin Prizren Başkonsolosluğu önüne karanfil bıraktı.

Artı49

HABERE YORUM KAT