Koronavirüsün yıkıcı etkisi: Güney Avrupa, AB kurtarma fonuna mahkûm 

Koronavirüsün yıkıcı etkisi: Güney Avrupa, AB kurtarma fonuna mahkûm 

Koronavirüsün ekonomik şiddetiyle dağılma tehlikesiyle karşı karşıya kalan Güney Avrupa ülkeleri yeniden yapılanma için fon arayışında. 

Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınının bir yıkımla karşı karşıya bıraktığı Güney Avrupa ülkelerinden İtalya, İspanya ve Portekiz, 17-18 Temmuz tarihlerinde yapılacak Avrupa Birliği (AB) zirvesi öncesinde, kurtarma fonunun şartlarında uzlaşma sağlamak için toplantılarına başladı. 

İlk görüşme İspanya Başbakanı Pedro Sanchez ile Portekiz Başbakanı Antonio Costa arasında Lizbon'da gerçekleşti.

Sanchez ve Costa, düzenledikleri ortak basın toplantısında, AB zirvesinde kabul edilmesi beklenen Covid-19'un ekonomik sonuçlarıyla mücadele için kurulacak kurtarma fonunun “ihtiyaçlara karşılık veren, akıllı ve adil dağılımı esas alması” gerektiğini söyledi.

KRİZDEN HEP BİRLİKTE ÇIKACAKLAR!

“Temmuz, Avrupa için anlaşma ayı olmalı” diyen İspanya Başbakanı Sanchez, “Sağlık ve ekonomi alanlarında krizle karşı karşıyayız. Avrupa projesini güçlendirmek gerekiyor. Yeniden yapılanma için kurulacak AB fonuyla ilgili anlaşma sağlanması, hayat, iş ve şirket kurtaracaktır. Bu fon, insan kaynaklarının eğitiminde, ekolojik ve dijital geçiş için kullanılmalıdır” değerlendirmesinde bulundu.

Fonun dağıtımıyla ilgili “kırmızı çizgileri olmadığını” vurgulayan Costa’da, “Hiçbir ülke yalnız değil, bu krizden hep birlikte çıkacağız” diye konuştu.

Basına açıklanan program gereği Portekiz Başbakanı Costa, önce İtalya Başbakanı Giuseppe Conte ile Lizbon'da görüşecek. Conte, daha sonra çarşamba günü de Madrid'e geçerek İspanya Başbakanı Sanchez ile bir toplantı yapacak.

Sanchez'in ayrıca, gelecek hafta Hollanda Başbakanı Mark Rutte, ardından da İsveç Başbakanı Stefan Löfven ile görüşmeler yapması öngörülüyor.

AB ülkeleri liderleri mevcut durumda, AB bütçesine bağlı olarak 2021-2027 arasında 1 trilyon avrodan fazla bir kurtarma fonu kurulmasını öngörürken, bunun koşulları üzerine tartışmaların sürdüğü, örneğin Hollanda, Avusturya, İsveç ve Danimarka'nın karşıt görüşte olduğu biliniyor.

+49 - MADRİD

 

HABERE YORUM KAT