Koronavirüsün kökeni netleşti
Koronavirüsün kökeni uzun süredir tartışılıyor. Şimdi bu soruyu inceleyen yeni çalışmalar yayınlandı.
Koronavirüs pandemisinin başlangıcından bu yana araştırmacılar virüsün nereden kaynaklandığı sorusuna yanıt arıyor. Yaygın olarak kabul gören bir teori, virüsün Çin'deki bir laboratuvardan kaynaklandığı yönünde. Bilim insanları şimdi konuyla ilgili yeni bulgular ve çeşitli çalışmalar yayınladı.
Araştırmacılar, virüs örnekleri, pazar tezgahlarının haritaları ve Wuhan'daki erken Covid-19 hastalarının sosyal medya faaliyetleri de dahil olmak üzere çeşitli verileri analiz etti. Koronavirüsün 2019'un sonunda Wuhan'daki Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarı'nda satılan canlı memelilerde büyük olasılıkla mevcut olduğu sonucuna vardılar. Çalışmaya göre, virüsün onlardan insanlara bulaştığından şüpheleniyorlar. Hatta bu durumun iki kez yaşandığı söyleniyor.
WUHAN'DA İLK VAKALAR
Bilim insanları, koronavirüs salgınının başlangıcında enfekte olan kişilerin ikamet ettikleri yerlere ilişkin verileri analiz etti. Özellikle, belgelenen ilk vakalar pazarın hemen yakınında meydana geldi. Virüs buradan dairesel bir şekilde yayıldı. Bu nedenle Wuhan'daki diğer yerlerin koronavirüsün kaynağı olma ihtimalinin daha düşük olduğu düşünülüyor.
Araştırmacılar ayrıca Huanan pazarında, teorik olarak virüs için ara konak görevi görebilecek çeşitli canlı vahşi hayvanların satıldığını keşfetti. Sosyal medya platformlarındaki fotoğraflar aracılığıyla, pazarda koronavirüsle enfekte olabilen rakun köpekleri, Çin bambu sıçanları ve kızıl tilkilerin satıldığını keşfettiler.
İKİ SOY
İkinci çalışmada bilim insanları, virüsün hayvanlardan insanlara zaman içinde en az iki farklı noktada sıçradığı varsayımını araştırdı. Bu amaçla, pandeminin erken evresinden 700'den fazla virüs örneğinin genetik materyali analiz edildi. Örnekler daha sonra koronavirüsün iki farklı soyuna ayrıldı: Lineage A ve Lineage B.
Örneklerin genetik yapısı başlangıçta yalnızca iki mutasyon nedeniyle farklılık gösterdi. Soy A'nın yarasalarda da bulunan koronavirüslerle daha yakından ilişkili olduğu söyleniyor. B soyu ilk olarak 24 Aralık 2019'da Huanan pazarıyla doğrudan bağlantısı olan enfekte kişilerde keşfedildi. A soyu ise ilk olarak 30 Aralık'ta pazara gitmemiş kişilerde tespit edildi. Ancak bu kişilerin bölgede yaşadıkları ya da yakın zamanda bu bölgede bulundukları ortaya çıktı.
Çalışmaya göre, B soyunun bir virüs versiyonu başlangıçta bir hayvandan insanlara sıçradı. Ancak, Kasım 2019'dan önce değil. Bir süre sonra, A soyu da insanlar arasında dolaşmaya başlayana kadar başka enfeksiyonlar da olmuş olabilir.
Çin Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi'ndeki (CCDC) araştırmacılar, koronavirüsün kökeninin muhtemelen Wuhan'daki pazarda yattığını tespit etti. Pazarda aldıkları birkaç örnekte, bir eldivende A çizgisini tespit edebildiler. Ancak örneklerin çoğunda B soyuna rastlandı.
KÖKENİ WUHAN'DAKİ PAZARDA KEŞFEDİLDİ
18 farklı hayvan türü de test edildi. Ancak araştırmacılar burada koronavirüse dair herhangi bir bulguya rastlamadı. Bununla birlikte, sadece ölü olarak satılan hayvanlar test edildi. Canlı olarak satılan yabani hayvanlar test edilmedi. Araştırmacılar, Huanan pazarının vahşi hayvanların satıldığı bir bölümünde, nesnelerde ve yerde özellikle yüksek sayıda pozitif virüs örneği keşfetti.
Ancak çalışmalarda hala bazı boşluklar var. Örneğin, pazarda virüsü insanlara bulaştıran hiçbir hayvan tespit edilemedi.
Virolog Christian Drosten kısa süre önce koronavirüsün kökeni hakkında yorum yaptı. Virüsün doğal yollarla yayıldığını varsayıyor.
ARTI49