Koronavirüs rüzgârı Angela Merkel'in yelkenlerini doldurdu

Koronavirüs rüzgârı Angela Merkel'in yelkenlerini doldurdu

Sosyal demokrasinin sahneden çekilme hazırlıkları yaptığı Almanya'da, salgının iktidardaki Hıristiyan demokratlara yaradığı ortaya çıktı. CDU ve CSU, bugün seçim olsa, “sol muhalefet ittifakından” çok daha fazla oy toplayacak. 

Federal Almanya'da salgın ve ekonomik daralma, beklentilerin çok dışında bir etki yaratarak iktidar partisini kanatlandırdı. Başbakan Angela Merkel ve partisi Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) ile onun Bavyera'daki kardeş partisi Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU), bugün seçim yapılsa, oyların ezici çoğunluğunu toplayacak duruma geldi. Böylece salgının iktidar partisini güçten düşürmediği, tersine tersine, beklenmedik bir biçimde daha da güçlendirdiği saptanmış oldu. 

“RTL/ntv” televizyon grubu için hazırlanan yeni bir kamuoyu araştırması, bugün bir seçim yapılsa oyların yüzde 38'ini Hıristiyan demokratların (CDU ve CSU) alacağını gösterdi. Bu oranın muhalefetteki SPD, Yeşiller ve Sol Parti'den çok daha fazla olduğu ortaya çıktı. Bir dönemin iktidar partisi SPD, bugün yapılacak bir seçimde en fazla yüzde 14 oranında bir oy toplayarak üçüncü sıraya düşmüş olacak. Hıristiyan demokratları Yeşiller Partisi yüzde 17 ile ikinci sırada izliyor. 

Almanya'daki bazı eyaletler ile Avusturya'daki iktidar kombinasyonları, bu sonuçlar kalıcılaşırsa, Hıristiyan demokratlar (CDU/CSU) ile Yeşiller Partisi arasında bir koalisyon hükümeti kurulacağını gösteriyor. Sol Parti ise yüzd 8'le istikrarlı bekleyişini sürdürüyor. 

Aşırı sağdaki AfD'nin ise, bir ara büyük sıçrama gerçekleştirmiş de olsa, son dönemde gerilediği gözleniyor. AfD'nin oy oranının şu anda yüzde 10'a düştüğü ve böylece dördüncü parti konumunda olduğu belirtiliyor. Liberal Hür Demokrat Parti (FDP) de, bu son kamuoyu araştırmasına göre, yüzde 6 civarında bir oy toplayabilecek. . 

+49 - BERLİN

 

HABERE YORUM KAT